Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Turisté soutěží o nejlepší zážitek s divokými šelmami

13. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

Snědl vám medvěd svačinu? Potkali jste na výletě tři rysátka? Stopovali jste s dětmi vlky? Hnutí DUHA vyhlašuje soutěž o nejzajímavější dovolenkový zážitek s velkými šelmami.

Vzácné velké šelmy – vlci, rysi a medvědi – se vrací do českých hor, ale často je zabíjejí pytláci. Ilegální lovci střílí odhadem desítky rysů ročně. Hnutí DUHA a Českomoravská myslivecká jednota společně nabízejí odměnu sto tisíc korun za informace, které povedou k dopadení a usvědčení pytláka.

Do konce října může každý zaslat svůj příběh, reportáž či úvahu doplněné vlastními fotografiemi nebo kresbami na adresu soutez@selmy.cz nebo do kanceláře Hnutí DUHA. Zájemci najdou podrobnosti najdou na webu www.selmy.cz/soutez.

Soutěžící můžou popsat své vlastní setkání či setkání někoho blízkého s medvědem hnědým, vlkem či rysem ostrovidem. Pravidelní návštěvníci míst, kde jsou velké šelmy doma již dlouhá léta a lidé s nimi umějí vycházet, mohou vyprávět, jak se lidé přizpůsobují šelmám či naopak. A vítána jsou i svědectví, jak místní obyvatelé reagovali, pokud se rys, vlk či medvěd objevili v regionu náhle a nečekaně.

Soutěžní příspěvky mohou popisovat zážitky z České republiky či jiné země.

Nejlepší příspěvky bude vybírat komise složená z osobností, které se ochraně nejen velkých šelem dlouhodobě věnují. Patří mezi ně zooložka CHKO Beskydy Dana Bartošová, spisovatelka a bioložka Věra Koutecká, malíř a zoolog Ludvík Kunc, spisovatel a cestovatel Jaroslav Monte Kvasnica, zástupce ČSOP Radhošť František Šulgan a předsedkyně Hnutí DUHA Kateřina Ulmanová.

Tři výherci dostanou například knihu Posledná pevnosť, která vypráví o medvědech v Tatrách, filmy Strážca divočiny a Vlci v Lužici či mikiny a trička z biobavlny s motivy vlků.

Miroslav Kutal z Hnutí DUHA řekl: I na poměrně lidnatém kontinentu jako je Evropa žijí tisíce vlků, rysů nebo medvědů. Denně patrně dochází k desítkám setkání lidí a divokých šelem, aniž by končily konfliktem nebo byly vůbec lidmi zaznamenány. Doufáme, že soutěž přinese alespoň střípky z těchto setkání nebo nové příběhy, které soužití lidí a velkých šelem doprovázejí. Nejlepší a nejzajímavější příspěvky vybere odborná porota a budou odměněny hodnotnými cenami.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz