Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dlouho opomíjené násilí v Nepálu přerůstá v lidskoprávní katastrofu

17. 2. 2005 - PRAHA [Econnect / Amnesty International ]

Političtí vůdci, studenti, novináři i aktivisté za lidská práva jsou zatýkáni. Nepál stojí na pokraji lidskoprávní katastrofy, varuje Amnesty International. Situace v zemi se prudce zhoršila po prvním únoru, kdy král Gjanédra vyhlásil v zemi výjimečný stav. Uvedla to generální tajemnice Amnesty International Irene Khan, která se včera vrátila z Nepálu.

"Dlouhotrvající konflikt mezi maoistickými povstalci a bezpečnostními složkami státu několik let ohrožuje obyvatele venkovských oblastí. Nyní se neklid přenesl také do měst," prezentovala svá zjištění Amnesty International. "Kamkoli jsme se obrátili, viděli jsme strach, nejistotu a nebezpečí," popsala Irene Khan, která absolvovala soukromou audienci u krále Gjanédra. Ten ji ujistil, že je odhodlán zabývat se dodržováním lidských práv v zemi. "Král nebude hodnocen na základě veřejně pronášených slibů, ale podle toho, zda je dokáže realizovat," reagovala Irene Khan.

Studenti, političtí představitelé, lidskoprávní aktivisté i novináři v tuto dobu čelí zatýkání. Někteří sice byli po několika dnech propuštěni na svobodu, další ale zůstávají ve vězení. Média spadají pod omezující kontrolu a politický disent je zcela utlumen, zjistila Amnesty. Zástupci organizace hovořili v Nepálu s mnoha oběťmi zločinů proti lidským právům, které provedli jak příslušníci bezpečnostních složek, tak maoisté.

"Dosavadní setkání s místními obránci lidských práv nám ukázala, jak nejistá je situace v této zemi. Zvláště lidé, kteří obývají vzdálené a těžko dostupné oblasti, žijí ve velkém strachu," řekla Irene Khan už na začátku své návštěvy Nepálu. "Přijeli jsme, abychom vyjádřili solidaritu a podporu, ale především budeme hledat konkrétní způsoby, jak zajistit ochranu místních lidí," dodala.

Amnesty International ve své zprávě vychází z monitoringu bezpečnostní situace, především pronásledování obránců lidských práv, útisku médií a zatýkání politických vůdců a studentů. Kromě toho se organizace zaměřila také na násilnosti, které ve velkém rozsahu propukají mezi maoisty a bezpečnostními složkami státu. "V tuto chvíli je pro Nepál příznačné zabíjení, zatýkání, mučení a beztrestnost," popsala AI situaci v Nepálu. Organizace vyzývá mezinárodní společenství, aby zastavilo veškerou vojenskou pomoc vládě Nepálu do doby, než zlepší svou politiku v oblasti lidských práv.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz