Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český ráj je tu pro nás?

17. 2. 2005
Tereza Malá -


Dálnice R 35. Stavět či nestavět?! Výhody či nevýhody? V těchto otázkách bychom mohli pokračovat stále. Obyvatelé obcí Českého ráje jsou postaveni před nelehkou otázku na kterou je odpověď - buď a nebo.

Český ráj - co to vlastně je? Je to opravdový ráj? A jak vůbec vznikl, takový neobvyklý název Český ráj? Nejen dnes, ale už mnohem dřív, se lidé sjížděli u lázní zvané Sedmihorky. Přáli si aspoň na chvíli zapomenout na své problémy. Přijížděli sem i ,,velikáni své doby “ a u bílého či červeného vína vymysleli název Český ráj. Jen tady se lidé cítili, jak v Českém ráji.

Roku 1955 byla vyhlášena první chráněná krajinná oblast u nás. Tehdy pouhých 95 km čtverečních se rozrostlo na neuvěřitelně velikou plochu. Možná si říkáte co je na takové velké louce s pár kalužemi, smrky a sem tam nějakou kytkou tak zajímavé? Možná to jsou skalní útvary, které vznikly v období druhohor na dně měkkého křídového moře. Nám jsou např. známá skalní města: Hruboskalské, Betlémské, Klokočské skály, Příhrazské skalní město apod.

Trosky jsou symbolem Čech. Čeněk z Vartemberka je nechal postavit v 2. pol. 14. stol. Stojí na dvou čedičových sloupech z počátku mladších třetihor vzniklých díky tektonické činnosti.

Tím vším si přeji jen říct, že jsme zaslepeni vlastním chtíčem po pohodlí. Škoda, že si nedokážeme vážit toho, co nám čas vytvořil v naši krajině. Vše toto krásné jsme se rozhodli obětovat dálnici R 35. Už nebude krása – bude tu jen tvrdý beton.

Je tolik variant a tolik nových návrhů na trasu dálnice R 35, tak proč jsme se rozhodli pro tu nejničivější? Mysleme na své děti.

Připojte se proto prosím k petici proti dálnici R 35. (Petici najdete např. v knihovně Českého ráje)

Tereza Malá Tereza Malá

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Petice pro Český ráj
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz