Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zítra začíná 36. ročník Letní filmové školy

22. 7. 2010 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ [Econnect]

Zahájení největšího nesoutěžního filmového festivalu je na spadnutí, stačí již jen kousnout do jablka a filmový ráj se všem znovu po roce otevře - již zítra se ve 14.30 v kině Hvězda roztočí kotouč prvního filmu. Letos bude největší projekt Asociace českých filmových klubů Letní filmová škola zaměřený zejména na Island, Nový latinskoamerický film, Film noir, retrospektivy R. W. Fassbindera, Jacquese Tatiho či Jána Kadára, ale prožije si i fotbalovou horečku v čele se slavným slovenským komentátorem Karolem Polákem a s britským režisérem Kenem Loachem.

V programu LFŠ je na 400 filmů v sedmi sálech a dvou letních kinech, navíc každý den koncerty a divadelní představení v rámci doprovodného programu. Chybět nebude ani množství výstav ve všech programových prostorách. Letní filmová škola opět očekává nápor tisíců diváků.

Karol Polák nejenže předá Výroční cenu AČFK britskému režiséru Kenu Loachovi (Jmenuji se Joe, Hledá se Eric), ale bude uvádět i tradiční fotbalové utkání za kinem Hvězda. Robert Záruba vzpomíná na svůj komentátorský vzor takto: „Karol Polák komentoval finále olympijského závodu na 100 metrů mužů v Mnichově 1972 a tam byl ve ve finále Němec, který se skutečně jmenoval Manfred Kocot (pozn. čte se přesně tak, jak myslíte). A Karol Polák tehdy říkal: No a tuná je jediný športóvca evrópskej školy šprintérskej Manfred Kocot. Pozrite sa, kde sú naši sprinteri – bodaj bysme aj my mali takýchto kokotov.“ Fanoušci nechť se dostaví ve čtvrtek 29. 7. od 15 hodin, pravděpodobně se nebudou nudit.

AČFK na letošní Letní filmové škole předá celkem pět výročních cen; kromě Kena Loache získají „ptáka Klubáka“, vyrobeného kovářem Jaroslavem Válkem z Veselí nad Moravou, i islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson, slovenský kameraman Stanislav Szomolányi, maďarský režisér Béla Tarr a zasloužilý klubista František Šmahel. Všichni laureáti si ceny přeberou osobně.

V Hradišti se objeví mnoho dalších zástupců světové i domácí kinematografie. Za všechny zmiňme islandského režiséra Dagura Káriho (Albín jménem Noi), maďarského režiséra Szabolcse Hajdu (Bibliotheque Pascal) či argentinského režiséra Lisandra Alonsa (Liverpool). Pak je možné, že někde v hradišťských ulicích potkáte Jana Hřebejka, Víta Klusáka, Kryštofa Hádka, Martina Šulíka, Ivana Fílu, Karla Vachka, Jaroslava Fuita, Lenku Vlasákovou, Radima Špačka, Ivana Vojnára nebo Otakára Schmidta.

V průběhu LFŠ budou na Redutě k vidění šaty z ráje – speciální kolekce navržená a ušitá studentkami 3. ročníku hradišťské Střední umělecko-průmyslové školy u příležitosti konání LFŠ. V průběhu Letní filmové školy se budou troje šaty dražit. Výtěžek poputuje na bohulibé účely, a sice organizace, s kterými Asociace českých filmových klubů, organizátor filmovky, v uplynulém roce spolupracovala, tedy na sdružení Akce Cihla, Inventura a na SUPŠ Uherské Hradiště.

Letní filmovou školu letos výrazně podpoří i známí novináři – Ondřej Vosmík (Odvážné palce, Týdeník Televize, ex-Cinema) a Iva Přivřelová (Houser, filmweb.cz, E15) vám budou na webových stránkách www.lfs.cz přinášet každodenní novinky z aktuálního dění. Do blogu LFŠ budou přispívat Zbyněk Vlasák (Právo), Jan Gregor (Respekt), Vojta Rynda (Lidové noviny), Michal Procházka (na volné noze) a pokud bude mít čas, tak i Jarda Sedláček (kinobox.cz, ex-Cinema), který jinak na Letní filmové škole sestavil program nových českých filmů a cyklus Divoká devadesátá.

"Letní filmová škola je nejenom největším nesoutěžním filmovým festivalem v České republice, ale pro skutečné zájemce o film i jednou z nejvýznamnějších filmových události v evropském kontextu," uzavírá předseda pořádající Asociace českých filmových klubů Petr Korč.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz