Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Trombeho stěna na domě v Netunicích nominována na ocenění

30. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

Trombeho stěna na rodinném domu v Netunicích, kterou postavil Tomáš Merxbauer má šanci získat ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2010. Majitel domu přihlásil svůj dům s Trombeho stěnou do této soutěže a odborná porota jej nominovala mezi tři nejlepší energetické projekty v kategorii "Kutil".

Soutěž nyní pokračuje hlasováním veřejnosti, která vybere nejlepší ze tří nominovaných projektů. Více informací o všech nominovaných projektech ve všech kategoriích (Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec, Kutil) a hlasování je dostupné na internetové adrese: www.energyglobe.com/cs_cz/energy-globe-award.

Jak Trombeho stěna funguje?

Trombeho stěna je jednoduchým systémem pro přitápění domů Sluncem. Funguje podobně jako solární kolektor, na rozdíl od něj je však integrována do budovy, takže sluneční záření je přeměňováno na teplo a využíváno přímo. Jižní stěna domu je opatřena černou barvou. Před touto stěnou je předsazena skleněná deska, takže vzniká vzduchová mezera o tloušťce cca 10 cm. "Sluneční záření ohřívá černou stěnu (kde se teplo akumuluje a následně vyzařuje do vnitřku domu) a zároveň je ohříván vzduch v mezeře mezi černou stěnou a skleněnou deskou. Tento ohřátý vzduch proudí do vnitřku domu a dům je tak přitápěn," vysvětluje poradce pro otázky úspor energie z o.s. ENVIC Václav Šváb.

Měření efektivity Trombeho stěny

Občanské sdružení ENVIC vyrobilo pro Trombeho stěnu v Netunicích měřicí systém, který měří dopadající sluneční záření na Trombeho stěnu a teploty v jednotlivých částech stěny a domu. Tyto údaje jsou dlouhodobě zaznamenávány. Výsledky z měření byly použity v diplomové a bakalářské práci studentů Fakulty elektrotechnické, Západočeské univerzity v Plzni. Další diplomová práce vycházející z naměřených údajů se připravuje. Diplomová a bakalářská práci i naměřená data jsou k dispozici na internetových stránkách občanského sdružení ENVIC: www.envic-sdruzeni.cz. Informace o Trombeho stěně byly též zpracovány do publikace pro laickou veřejnost. Vydání publikace podpořil Plzeňský kraj a je k dispozici ve všech informačních centrech sítě ENVIC.

"Naměřená data též pomohou každému, kdo se zajímá o funkci a efektivitu Trombeho stěny a má zájem tuto stěnu na domu realizovat. Před realizací stěny doporučujeme odborný návrh a energetický výpočet. Důležitá je též správná volba materiálů z hlediska jejich vlastností -- zejména akumulace tepla a tepelného odporu. Trombeho stěna též není vhodná pro všechny typy domů," dodává Šváb. Pracovníci ENVIC o.s. rádi poskytnou pro návrh Trombeho stěny poradenství i naměřená data.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz