Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Žít, nebo těžit? Podané ruce Hornímu Jiřetínu

9. 8. 2010 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Od úterý 10. srpna do soboty 14. srpna 2010 se uskuteční letní pracovně-zábavní tábor, který má za cíl obrodit aktivity obyvatel Horního Jiřetína. V první části se členové Hnutí Duha zapojí do místní komunity a pomůžou s údržbou jejich obydlí i veřejných prostranství (oprava hřiště, sázení květin a stromů u zastávek a na náměstí, oprava kostela). V rámci druhé částí proběhnou informativně-zábavní aktivity, na které budou přizváni i zástupci regionálních médií.

Hnutí DUHA se rozhodlo uspořádat pracovně-zábavní tábor v Horním Jiřetíně, aby poukázalo na možný potenciál, který obec i okolní kraj mají. Pomocí otevřených diskusí a komentovaných prohlídek místních památek chceme změnit vnímání Horního Jiřetína z obce zničené těžbou uhlí, jejíž obyvatelům hrozilo vystěhování, na místo dobré k životu.

Severní Čechy patřily řadu let k bezútěšným místům naší republiky. Od války padlo za oběť těžbě uhlí více než 80 obcí a měst. Doly v posledních desetiletích doslova převrátily naruby stovky čtverečních kilometrů krajiny v Podkrušnohoří. Severozápadní Čechy se hlavně v osmdesátých letech staly synonymem pro smog, kyselé deště a kilometry pustiny.

V roce 1991 vláda ustanovila hranice těžby (tzv. limity), které chránily zbývající města a obce před těžebními stroji. Nastartovala tím oživení Ústeckého kraje, kde ubývá znečištění, zlepšuje se sociální a zdravotní situace, přibývá nových pracovních míst. Uhelné společnosti však prosazují, aby nová vláda ochranu zrušila. V programovém prohlášení současné vlády však koalice slibuje, že limity v Horním Jiřetíně nezruší.

Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína řekl: „Akce Hnutí DUHA je důkazem, že nejsme sami. Moc si vážíme veškeré pomoci ekologických organizací, tento týden navíc jasně ukazuje úzké spojení Hnutí DUHA s místními obyvateli. Pomoc v podobě oprav a zkrášlování veřejných míst má i symbolický význam, v Horním Jiřetíně může být pěkné žít.“

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl: „Horní Jiřetín má nálepku odepsaného města kvůli těžbě uhlí. Desítky účastníků tábora se zde ale na týden aktivně zapojí do života města, pomohou s opravami veřejných míst i údržbou obydlí místních obyvatel a připravý zajímavé besedy o budoucnosti města bez uhlí. Díky vlastní prožité zkušenosti si budou moct sami odpovědět na otázku, zda je lepší žít, nebo těžit.“

Program (informativně-zábavní část):

Středa 11.8.

14:00-18:00, Prohlídka zámku Jezeří s komentářem místostarosty Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem.

19:30, Beseda na půdě, Severní Čechy za 50 let: Krásné hory, žádné doly
Do povídání o výhledech kraje a budoucnosti respektem k životu i přírodě se zapojí Ibra Ibrahimovič – fotograf oceněný hlavní cenou Czech Press Photo 2003, Adam Šůra – novinář týdeníku Respekt, Vladimír Buřt – místostarosta Horního Jiřetína, Martin Bursík – bývalý ministr životního prostředí. Chybět nebude ani zástupce Hnutí DUHA. Akce se koná na faře v Horním Jiřetíně.

Čtvrtek 12.8.

19:30, Ženy SHR
beseda s režisérem Martinem Duškem a jednou z protagonistek dokumentu – Hanou Krejčovou, kastelánkou zámku Jezeří, o dokumentárním portrétu dvou žen, které hrají svou osobní partii na šachovnici osudu Horního Jiřetína, ohroženého těžbou hnědého uhlí.

21:30, Nadotek
Rockfolková kapela s vlastní tvorbou (www.nadotekbrno.cz). Koncert se koná na faře v Horním Jiřetíně.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz