Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Léto s velkými šelmami: putovní výstava o vzácných šelmách se zastaví Javorníkách

5. 8. 2010 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Putovní výstava o soužití se vzácnými velkými šelmami – rysy, vlky a medvědy – se na měsíc zastaví na Javorníkách. Pokud obyvatelé a návštěvníci Beskyd nestihli výstavu zhlédnout během května a června ve Vsetínském muzeu nebo v červenci v Dolní Lomné, mohou ji navštívit od 8. do 31. srpna v informačním centru na Pulčíně, případně v září na Svatém Hostýně.

Michal Bojda z Hnutí DUHA Valašsko řekl: „Pulčiny jsou známým cílem pro mnoho turistů zejména díky krásným skalám, které se nacházejí v NPR Pulčín – Hradisko. Skály však nevyhledávají jen turisté, ale rády je navštěvují také velké šelmy. Zejména pro rysa představují ideální prostředí k životu. To že zde rys často zavítá nám prozrazují časté nálezy jeho stop a dalších pobytových znaků. I proto si myslím, že Pulčiny jsou k uspořádání takové výstavy ideální. Informace které jsou ve výstavě shrnuty mohou být totiž přínosné nejen pro turisty z daleka, ale také pro místní obyvatele.“

Infocentrum Pulčín založil a ve spolupráci s obcí Francova Lhota provozuje Český svaz ochránců přírody ve Valašském Meziříčí. V průběhu roku se zde koná množství výstav, řemeslných jarmarků a trhů nebo seminářů o ochraně přírody a řada dalších akcí.

Současná expozice nese název „Soužití s velkými šelmami – náročný úkol i příležitost“. Je připravená ve spolupráci s norskými a švédskými zoology a zobrazuje život vlků, rysů, medvědů a také severských rosomáků. Líčí jejich více či méně úspěšné pokusy o soužití s lidmi v různých částech Evropy a upozorňuje na hlavní problémy, s nimiž se tato vzácná zvířata potýkají. Počty velkých šelem se téměř ve všech evropských státech v posledním půlstoletí zvýšily. Negativní postoje, pytláctví a nekontrolovaný rozvoj v některých regionech však představují vážnou hrozbu pro přežití těchto vzácných zvířat v budoucnu.

Hnutí DUHA také během léta vyhlásilo soutěž o nejzajímavější dovolenkový zážitek s velkými šelmami. Do konce října může každý zaslat svůj příběh, reportáž či úvahu doplněnou vlastními fotografiemi nebo kresbami na adresu soutez@selmy.cz nebo do kanceláře Hnutí DUHA. Zájemci najdou podrobnosti najdou na webu www.selmy.cz/soutez.

Miroslav Kutal z Hnutí DUHA, vedoucí programu ochrany velkých šelem, řekl: „I na poměrně lidnatém kontinentu jako je Evropa žijí tisíce vlků, rysů nebo medvědů. Denně patrně dochází k desítkám setkání lidí a divokých šelem, aniž by končily konfliktem nebo byly vůbec lidmi zaznamenány. Výstava prezentuje zkušenosti z mnoha evropských zemí které ukazují, že soužití velkých šelem a člověka je možné a i případné konflikty jsou řešitelné. Nejlepším a nejlevnějším způsobem řešení je konfliktům předejít. K tomu je ale nutná kvalitní osvěta a dobrá informovanost a komunikace mezi ochránci přírody a občany. Kromě řady besed a promítání ve školách a v obcích jsme letos vyhlásili také novou soutěž. Doufáme že přinese také zkušenosti Čechů a Češek s velkými šelmami – ať už domova, nebo ze zahraničí. Nejlepší a nejzajímavější příspěvky vybere odborná porota a budou odměněny hodnotnými cenami.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz