Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letní Letná 2010: hlavní hvězdy Atelier Lefeuvre & André, Cahin Caha, ale také festivalová škola pro děti či punkový cirkus

11. 8. 2010 - PRAHA [Econnect]

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná 2010 nabídne od 18. do 31. srpna na tradičním místě v Letenských sadech přes 80 představení, včetně dvou hvězd francouzského nového cirkusu: souboru Atelier Lefeuvre & André, projektu dvou bývalých členů proslulých Cirque O a Que-Cir-Que, kteří se na Letní Letnou vrací po loňském vyprodaném hostování s celovečerním představením na téma erotiky Bricolage Erotique. V mezinárodní premiéře (první po francouzském uvedení) uvidí festivaloví diváci nové představení REV souboru Cahin Caha, který vede francouzský divadelník a mág nového cirkusu Daniel Gulko.

Velkým zážitkem se také stane na úvod festivalu 18. srpna večer punkový cirkus skandinávských Burnt Out Punks, který kombinuje akrobacii a živý hudební nářez se svérázným klaunstvím, divokou fire show, tancem, energií sršícím pohybem a brutální komedií. Vstup na Burnt Out Punks bude zdarma. K dalším zahraničním hostům patří klaun Heinzi Lorenzen, člen souborů Footsbarn Theatre a Cahin Caha, který diváky zavede na bláznivou oslavu klaunových narozenin.

Tradičně bohatý dětský program (pohádky a dětská představení po celou dobu festivalu až 4x či 5x denně) letos poprvé doplní Letní Letňák - škola, kde si budou moci děti ve věku od 6 do 15 let v době konání festivalu pod vedením zkušených a kvalitních lektorů vyzkoušet například výrobu loutek a masek, malování, zpívání, či žonglování.

Z českých představení pro dospělé se na Letní Letnou vrátí úspěšný, cenami ověnčený, projekt La Putyka Rosti Nováka a režijního dua SKUTR, soubory Décalages, Cirkus Mlejn, Circus Sacra či fire show souboru Amanitas. Dětská představení obstarají například Teátr Víti Marčíka, Buchty a loutky, Kašpárek v rohlíku 2, Vojta Vrtek, Divadlo ANPU, Bilbo compagnie, Divadlo Koňmo, Divadélko U Panáků, bublinář Václav Strasser a mnoho dalších. Zdarma bude přístupný koncert České televize kapely Laura a její tygři s dětským sborem Koťata a její tygři či open stage otevřené zájemcům o nový cirkus. Součástí areálu festivalu je také kavárna, která se večer promění na bar, výtvarné aktivity a hry pro děti zdarma, workshopy nejrůznějších cirkusových dovedností pořádaných sdružením Cirqueon či Národní galerií, diskuse na téma nového cirkusu a podobně. Vstupenky na představení Atelier Lefeuvre & André, Cahin Caha a La Putyka jsou již nyní v prodeji v síti Ticketpro, vše pak k dostání od 16. srpna v pokladně na místě. Více informací a celý program na www.letniletna.cz.

Francouzský soubor Atelier Lefeuvre & André se vrací na festival Letní Letná s celovečerním představením Bricolage Erotique. „Před rokem se oba vtělili do rolí bláznivých zahradníků ve zvláštním stanu - skleníku a rozesmáli stovky návštěvníků. Nyní se vydávají s nevinností sobě vlastní na cestu poznání erotiky, svých těl, života a smyslnosti. A ničeho se přitom nebojí,“ láká Jiří Turek, ředitel a dramaturg Letní Letné. Didier André a Jean-Paul Lefeuvre, svérázní herci a klauni, svedou diváky svými nejsilnějšími zbraněmi: humorem, nezaměnitelnou poetikou, absurditou i cirkusovým mistrovstvím. „Nečekejte nic vulgárního či zvráceného. V našich rukou struny, závěsy, židle, prkna i balóny evokují sny o ladných křivkách, liniích a dalších tělesných rysech. A nemyslete si nic špatného o tom, co se domníváte, že vidíte. Můžete se totiž mýlit,“ uvádí tvůrci. Soubor uvede představení celkem devětkrát. Bricolage Erotique trvá 75 minut bez přestávky, je beze slov a vhodné od 7 let věku.

Přední postava francouzského nového cirkusu, divadelník, akrobat, klaun a režisér Daniel Gulko uvede se svým souborem Cahin Caha na Letní Letné své zbrusu nové představení nazvané REV. Letní Letná se stane vůbec prvním zahraničním místem od světové premiéry ve Francii, kde diváci představení uvidí. Gulko, kterého české publikum dobře zná, jej vytvořil pro šest herců – akrobaty, žongléra, klauna i zpěvačku. „Představení zavede diváky na cestu, kde se snoubí přízračné sny, mystické obrazy, cirkusová magie a dovednosti s hlubším filosofickým poselstvím,“ líčí Jiří Turek, a pokračuje: „Svým typickým způsobem si hraje s paralelou mezi cirkusem, otáčivými pohyby, kulatými, oblými věcmi a slovem revoluce. Zkoumá techniky rotace jako dervišské tance, dynamiku kola nebo nestabilní povrchy.“ Herci v představení používají balancující koule, nafukovací míče, kola, vertikální tyče, pneumatiky z nákladních aut nebo obruče. Základ scény tvoří devět kovových postelí, které vytváří na jevišti důmyslné konstrukce, minipódia, podstavce či věže. Vše se odehrává jakoby ve snu. „Na rozdíl od naší západní civilizace většina jiných kultur a společností poznala skrytý vliv snů – bublin, které se dostávají na povrch ze světa nevědomí, aby osvětlily skryté struktury naší reality,“ uvádí Daniel Gulko. Představení doprovází živá hudba.

V rámci letní festivalové školy Letní Letňák povedou dílnu pro děti například herečka a divadelnice Bela Schenková a divadlo ANPU na téma Noemova archa. Cirqueon, asociace pro současný cirkus, výuku cirkusových dovedností, hudební dílnu Hlasohled dětem povede Blanka Laurychová. Program zpestří procházky pořádané Národní galerií a návštěvy dětských představení na Letní Letné. „Co se děti naučí, využijí pak v závěrečném divadelním představení, které společně nacvičí,“ doplňuje Jiří Turek. Škola bude fungovat každý den festivalu od 8 do 17 hodin. Děti je možné přihlásit na celou dobu, popř. i na méně dní. Přednost budou mít ale přihlášení na celou dobu či více dnů. Maximální kapacita je 30 dětí. Více informací, přihlášky apod. na http://www.letniletna.cz/articles-21.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz