Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČajoMír Fest, druhý ročník středoevropského setkání čajových mistrů, začne tuto sobotu na Vyšehradě již za svítání

18. 8. 2010 - PRAHA [Econnect]

Již tuto sobotu za svítání v 5.58 začne v areálu Starého purkrabství na pražském Vyšehradě druhý ročník ČajoMír Festu, druhého ročníku středoevropského setkání čajových mistrů. Ty, kdo si přivstanou, přivítají ranní rágy v podání Jiřího Dohnala, hráče na indický sitár, obřad k otevření dne a celého festivalu, zdravá snídaně a ranní cvičení.

„V 10 hodin se pak rozběhne celý program složený z mnoha východoasijských čajových obřadů, ochutnávek čajů i exotických pokrmů, hudebních vystoupení, ukázek asijských bojových umění či workshopů vaření a jógy,“ říká JaroMír Horák z pořádajícího sdružení ČajoMír o.s., který spolu se svou kolegyní Květou Bílkovou byl jako první Evropan přijat do prestižní skupiny čajových odborníků World Tea Union. Aktivně ochutnávat či prostě odpočinout si v parku na dece při doprovodném programu budou moci příchozí po celý den do 20 hodin. K dispozici bude dětský koutek. „Cílem celé akce je ukázat na jednom místě rozmanitost tradičních čajových kultur – z Asie, Afriky, Ameriky, Evropy - a představit návštěvníkům širokou a pestrobarevnou paletu tohoto nádherného umění,“ dodává Květa Bílková.

Tento ročník bude zaměřen na korejské umění a proběhne pod záštitou korejského velvyslanectví v Praze. „Příchozí ochutnají kromě čajů i tradiční pokrmy z Koreje, Japonska a dalších zemí Orientu. Navíc si budou moci přípravu jídel i vyzkoušet v rámci školy vaření Chefparade,“ říká Adam Dvořák, který má gastronomický program na starosti. ČajoMír Fest také obohatí vystoupení nejlepších českých hudebníků, kteří k východním kulturám mají blízko - zpěvačka Feng-ÿun Song, kytarista Pavel Steidl, hráč na japonskou flétnu shakuhachi Vlastislav Matoušek, formace Marimba Mama a řada dalších. „Vše doplní ukázky tanců, tradičních bojových umění nebo workshopy s některými umělci, například hlasová dílna s paní Song,“ doplňuje Květa Bílková. Pro zájemce o hlubší znalosti z oblasti čaje je od 16. do 19. srpna připraven čtyřdenní workshop korejského čajového obřadu, který povede čajová mistryně, vážená paní Sun Woo Park. Sun Woo Park je ředitelkou Institutu pro korejskou tradiční zvykovou a čajovou etiketu. V sobotu se také uskuteční na Vyšehradě čajová konference se zajímavými hosty, která bude přístupná široké veřejnosti. „Tématem a náplní bude povídání nad cestami čaje a cestami za čajem. Příchozí se budou moci podělit s ostatními o své zážitky z putování za čajovou kulturou,“ uvádí JaroMír Horák.

Areál festivalu je volně přístupný a návštěvníci zakoupením vstupenky, která je opravňuje k využívání doprovodných programů a čajové degustaci, podpoří realizaci celého festivalu. Loni se prvního ročníku zúčastnilo na 43 degustačních místech 112 hostitelů, 35 týmů ze 7 zemí, celkově jej navštívilo přes 2.000 návštěvníků. Více informací: www.cajomir.cz. Inspirací pro uspořádání ČajoMír Festu se pořadatelům stal tradiční Gaya Tea Culture Festival, jehož se účastnili v roce 2008 v jihokorejském Gimhae. „Jednalo se o přehlídku všech korejských čajových škol v rámci programu VII. mezinárodní konference pořádané právě World Tea Union. Její skvělou atmosféru se snažíme přenést k nám,“ vysvětluje JaroMír Horák.

Součástí programu jsou také ukázky dílen Tea-Art terapie, kde si „na vlastní kůži“ budou moci návštěvníci vyzkoušet řemesla pojící se k přípravě čajového obřadu. „Chceme tak laické i odborné veřejnosti představit ´čaj bez bariér´. To, že lahodnou misku čaje jim může připravit ´zdravý´ čajovník profesionál stejně dobře jako hendikepovaný čajovník, Čech, Evropan, či Asiat - zkrátka milovník dobrého čaje. Představujeme tedy čaj a celé čajové umění jako silné stmelující médium plné vitality, síly, pohody a vzájemného pochopení,“ doplňuje Květa Bílková.

Festival pořádá nezisková organizace ČajoMír – občanské sdružení pro podporu čajové kultury v Čechách. Jeho čestnými kmotry jsou čínská zpěvačka a hlasová terapeutka Feng-ÿun Song a herec a moderátor Jaroslav Dušek. Cílem sdružení je vytvořit ucelený program práce nejen s hendikepovanými lidmi a rozvoje jejich osobnosti pomocí arte terapií (asijský princip Cesty čaje, terapie hudbou, terapie uměním atd.). Vše začíná chráněnou čajovnou a pokračuje přes chráněné dílny po tréninkové centrum. V každém z těchto kroků dochází k rozvoji osobnosti našich klientů. Důležitou náplní sdružení je motivování a komunikace s majiteli čajoven z celé republiky i EU nebo zajištění rekvalifikačních kurzů pro podporu zaměstnávání zájemců o práci čajového specialisty z řad hendikepovaných i ostatních spoluobčanů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz