Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Letní Letnou přijíždí francouzský soubor Cahin Caha s režisérem Danielem Gulkem, mistrem divadelní magie

25. 8. 2010 - PRAHA [Econnect]

Přední postava francouzského nového cirkusu, divadelník, akrobat, klaun a režisér Daniel Gulko uvede se svým souborem Cahin Caha na festivalu Letní Letná od 27. do 31. srpna své zbrusu nové představení nazvané REV. Letní Letná se stane vůbec prvním zahraničním místem od světové premiéry ve Francii, kde diváci představení uvidí. Gulko, kterého české publikum dobře zná, jej vytvořil pro šest herců – akrobaty, žongléra, klauna i zpěvačku.

„Představení zavede diváky na cestu, kde se snoubí přízračné sny, mystické obrazy, cirkusová magie a dovednosti s hlubším filosofickým poselstvím,“ líčí Jiří Turek, ředitel festivalu, a pokračuje: „Svým typickým způsobem si hraje s paralelou mezi cirkusem, otáčivými pohyby, kulatými, oblými věcmi a slovem revoluce. Zkoumá techniky rotace jako dervišské tance, dynamiku kola nebo nestabilní povrchy.“ Herci v představení používají balancující koule, nafukovací míče, kola, vertikální tyče, pneumatiky z nákladních aut nebo obruče. Základ scény tvoří devět kovových postelí, které vytváří na jevišti důmyslné konstrukce, minipódia, podstavce či věže. Vše se odehrává jakoby ve snu – v trestaneckém táboře. „Na rozdíl od naší západní civilizace většina jiných kultur a společností poznala skrytý vliv snů – bublin, které se dostávají na povrch ze světa nevědomí, aby osvětlily skryté struktury naší reality,“ uvádí Daniel Gulko. Představení doprovází živá hudba. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro a v pokladně na místě. Více informací na www.letniletna.cz.

Upoutávka k představení: http://www.dailymotion.com/video/xdw9cy_rev_creation Hudba v představení je založena na žánru tzv. motetu, který se na krátkou dobu objevil ve 13. století a který jakoby předznamenal současnou módu míchání stylů: několik hlasů, melodií, textů, náboženských i světských témat je propojeno do složitých skladeb. V představení jsou použity texty, které budou promítanými titulky přeloženy do češtiny.

Muž oblečený a nalíčený jako klaun chodí dokola po jevišti. Pohybuje se v uzavřeném táboře a při tom vypráví svůj příběh. Může to být Žid v Německu 40. let, Arab ve věznici Abou Ghraib před nedávnem nebo Palestinec nyní. Nevypoví ale vše, protože usne a začne snít. Zatímco klauni okolo mluví o revoluci, jejich vize se začínají zhmotňovat. Zda jsou to sny či noční můry, záleží na úhlu pohledu…

Daniel Gulko k představení říká: „Na rozdíl od naší západní civilizace většina jiných kultur a společností poznala skrytý vliv snů – bublin, které se dostávají na povrch ze světa nevědomí, aby osvětlily skryté struktury naší reality. Sny se objevují ve tmě. V představení REV sledujeme naše sny jako denní zprávy, pomáhají nám proniknout za masku skutečnosti. Posloucháme stíny, abychom slyšeli noční zprávy. Z nich vytváříme naše vyprávění, alternativní skutečnost… snažíme se o revoluci. A cirkus má s revolucí mnoho společného. Pohyb akrobata na jevišti, rotace, revoluce…“

Festival se koná na tradičním místě v Letenských sadech v prostoru mezi Hanavským pavilónem a Kramářovou vilou. Pokladna: 18. – 31. 8., od 10 do 22 hodin. Telefon: 605 321 906 a 773 903 505 (v oblasti je slabý mobilní signál, omlouváme se za občasné výpadky spojení). E-mail: ticket@letniletna.cz. Dopravní spojení: metro Hradčanská a zastávka tramvaje Špejchar.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz