Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Recyklace může vytvořit 10 000 pracovních míst

14. 9. 2010 - PRAHA [Econnect]

Asi deset tisíc pracovních míst by vzniklo v nových průmyslových odvětvích, pokud by Česká republika recyklovala odpadky stejně jako belgické Vlámsko. Spočetla to nová nezávislá studie, kterou v úterý Bruselu představuje evropská partnerská organizace Hnutí DUHA.

Česká republika recykluje mnohem méně komunálního, průmyslového i stavebního a demoličního odpadu než úspěšné evropské země. Míra recyklace komunálního odpadu činí pouhých 11 %, zatímco ve Vlámsku činí více než 70 %. Také sousední Německo využívá obnovitelné suroviny z více než 50 % komunálních odpadků. Příčinou slabých českých výsledků je špatná legislativa. Ministři životního prostředí totiž doposud do parlamentu nepředložili nový zákon o odpadech, který by rozhýbal recyklaci a usnadnil třídění, ačkoliv jej slibují už sedm let.

Nečasova vláda navíc koncem srpna schválila takzvané Rozšířené teze nového zákona o odpadech, které umožňují upřednostnit skládkování a spalování odpadů namísto recyklace. Studie přitom spočetla, že recyklace vytváří desetkrát více pracovních míst na tunu zpracovaného odpadu než skládkování a pálení. V České republice se každoročně uloží na skládky nebo se spálí recyklovatelné materiály za 3 miliardy korun.

Popelnice stojí před každým domem, ale k barevným kontejnerům na tříděný odpad to má průměrná česká domácnost přes sto metrů daleko. Zbytky z kuchyní a zahrad, které tvoří zhruba polovinu odpadů, lze třídit jen v několika málo městech a obcích. Hnutí DUHA prosazuje nový zákon o odpadech, který zajistí, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné.

Ivo Kropáček, vedoucí programu Odpady Hnutí DUHA, řekl: „Recyklace sníží množství odpadků na skládkách i naši závislost na dovážených surovinách, ale také vytvoří nové, dynamické průmyslové odvětví. Ve Vlámsku a dalších zemích vznikly stovky úspěšných firem, které přeměňují odpadky v dobré domácí suroviny. Recyklace u nás kulhá pozadu a kulhat bude i nadále, dokud ministr Drobil nepřijde s novým zákonem o odpadech, který usnadní třídění odpadků."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz