Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Poslanci a poslankyně rozhodnou, zda nám ČEZ sebere občanská práva zaručená Evropou

20. 9. 2010 - PRAHA [Econnect]

ČEZ do novely, o které bude v tomto týdnu rozhodovat Poslanecká sněmovna, netransparentně vložil pozměňovací návrhy, které znamenají faktické vyloučení místních lidí ze spolurozhodování o velkých projektech v jejich obci. Vláda k návrhu, po jehož přijetí by hrozily sankce EU, přijala zamítavé stanovisko. Asociace ekologických organizací Zelený kruh nyní v otevřeném dopise vyzývá poslance a poslankyně, aby návrh novely z dílny ČEZu zamítli. Pokud tak neučiní, budou jen těžko čelit kritice, že stejně jako jejich předchůdci rozhodují pod vlivem polostátní energetické společnosti.

Podstatou senátní novely je rozšíření působnosti zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, i na výstavbu energetické a vodní infrastruktury. O stavbách velkých elektráren či přehrad by se podle senátorů mělo rozhodovat ve sloučeném územním a stavebním řízení. Tato výjimka platí již dnes u dopravních staveb. Novela upravená podle firmy ČEZ, a.s. do sloučeného územního a stavebního řízení zahrnuje také posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Tím zcela popírá jeho smysl.

Posouzení dopadů na životní prostředí nyní předchází následnému rozhodování stavebních úřadů. Umožňuje včas zapojit experty i místní občany do hledání takové varianty projektu, která bude mít nejmenší negativní dopady na své okolí. Podle návrhu ČEZu by ale výsledné stanovisko z procesu EIA – včetně navrhovaných podmínek - příslušný úřad obdržel později než investorovu finální podrobnou dokumentaci pro sloučené územní a stavební řízení. Výsledky práce expertů i připomínky místních občanů by tedy musely být ignorovány, pokud by neměla být dodatečně měněna nákladná dokumentace. Aarhuská úmluva a legislativa EU musejí být podle českého právního řádu naplňovány fakticky, nikoliv pouze formálně. V případě přijetí návrhu ČEZu by stát své mezinárodní závazky porušil.

Hlavním tématem voleb, z nichž vzešla nová Poslanecká sněmovna, byl boj s korupcí, klientelismem a prorůstáním průmyslu do rozhodovacích procesů. Novela ušitá na míru ČEZu oproti tomu znamená jen další posílení vlivu velkých korporací na úkor státu a občanů. Pokud politici a političky chtějí zůstat důvěryhodní ve své snaze zastavit dosavadní praxi zákulisního ovlivňování tvorby zákonů, měli by přihlédnout k vládnímu stanovisku a novelu zamítnout.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz