Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Volby a ekologie v Českých Budějovicích: ne obchodním centrům ve městě, ano spalovně a odsíření teplárny

4. 10. 2010 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

Všech 13 oslovených lídrů kandidátek pro komunální volby v Českých Budějovicích odpovědělo na dotazy k problémům životního prostředí, které jim zaslala Calla ve spolupráci s Centrem pro životní prostředí a zdraví v rámci mezinárodního projektu ke zlepšení ovzduší a ochraně klimatu.

Z vyhodnocení odpovědí vedoucích osobností českobudějovických kandidátek vyplývá, že do ovzduší města může v nejbližších letech začít chrlit tisíce tun znečišťujících látek komín spalovny komunálních odpadů. Na druhou stranu se téměř všichni kandidáti vyjádřili pro urychlené odsíření uhelných kotlů teplárny a překvapivě mnoho z nich nebude podporovat výstavbu obchodních a administrativních center uprostřed Českých Budějovic. Podporu má i vznik nízkoemisní zóny v centru nebo zlepšení podmínek pro pěší a cyklisty.

„Ohodnotili jsme odpovědi politiků na každou z položených otázek v rámci pětibodové známkovací škály užívané ve školách, takže jsme získali nejen obrázek o postoji k jednotlivým problémům, ale průměrná známka je také indikátorem celkové politiky ve vztahu ke kvalitě ovzduší ve městě a globální ochraně klimatu. Záleží samozřejmě na voliči, nakolik námi shromážděné informace použije při svém rozhodování ve volbách.“ uvedl Vojtěch Šimek ze sdružení Calla a dodal: „Jako nejlepší jsme vyhodnotili odpovědi Svatomíra Mlčocha (Otevřená společnost a Zelení), který získal průměrnou známku 1,4. Za ním pak Vladislav Čermín (Strana soukromníků ČR) s Lumírem Mračkem (SNK ED) oba se známkou 2,1. Nejhůře naopak v hodnocení dopadl Josef Dolista (Svobodní – Piráti) s hodnocením 3,8. Před ním skončili Ivan Nadberežný (KSČM) s 3,5 a Josef Průcha (ČSSD) s 3,3.“

„Jsem potěšen, že mnozí českobudějovičtí politici vítají možnost zavedení v zahraničí již úspěšně odzkoušených opatření pro čistější ovzduší. Po volbách chceme nabídnout zvoleným zastupitelům podrobnější informace o konkrétních zkušenostech s nízkoemisními zónami, s prachovými filtry nebo zaváděním mýtného. A vidím naději, že v Českých Budějovicích by mohla fungovat opatření, která už se osvědčila v mnoha jiných evropských městech,“ uvedl Miroslav Šuta, odborný konzultant pro ekologická a zdravotní rizika z Centra pro životní prostředí a zdraví.

„Velmi překvapující je takřka jednoznačný postoj politiků k nutnosti odsířit českobudějovickou teplárnu nejpozději do roku 2016 a množství hlasů proti podpoře výstavby obchodních a administrativních center jako je Černý Pelikán, Centrum Stromovka či Mariánské náměstí uprostřed města. Po volbách to mnohým budeme moci připomenout,“ doplnil Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Předvolební dotazování se uskutečnilo v rámci mezinárodního projektu ke zlepšení ovzduší a ochraně klimatu, který v rámci České republiky koordinuje Centrum pro životní prostředí a zdraví. Podobné akce jako v Českých Budějovicích proběhla také v Praze, Brně a v Plzni.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz