Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nesehnutí: Tváří v tvář k hypermarketům, R43 a železničnímu uzlu Brno

5. 10. 2010 - BRNO [Econnect]

Tři brněnské občanské iniciativy (NESEHNUTÍ, Občané Brna proti stavbě rychlostní silnice R43 v trase Kuřim – Troubsko a Občanská koalice nádraží v centru prostřednictvím Dětí Země) připravily na středu 6. 10. 2010 od 17h v Moravské zemské knihovně (Kounicova 65A) předvolební fórum. Veřejnost má příležitost diskutovat s kandidáty a kandidátkami do komunálních voleb tři významná brněnská témata: expanze velkých nákupních center, rychlostní komunikace R43 a Železniční uzel Brno.

„Zatím potvrdili účast zástupci a zástupkyně Věcí veřejných, TOP09, KSČM, Zemanovci, Brno 2010, Strana Zelených a Česká pirátská strana,“ představuje obsazení panelu diskutujících Hana Chalupská z NESEHNUTÍ a doplňuje: „Všechna tři témata mají vliv na životní prostředí a udržitelný rozvoj města. Zajímají nás postoje jednotlivých stran. Co si myslí velká část veřejnosti víme – zachování nádraží podpořilo v referendu v roce 2006 přes 70 000 osob, petici proti R43 přes Bystc podepsalo přes 35 000 obyvatel Brna a petici za regulaci velkých nákupních center v rámci naší letošní kampaně téměř 4 000.“

Diskuse s kandidáty a kandidátkami by měla zároveň naznačit, jaké jsou priority jednotlivých stran v procesu schvalování nového územního plánu města Brna. Zastupitelstvo města bude rozhodovat o konceptu plánu a o jeho finální podobě a všechna tři témata diskuse jsou s územním plánem úzce provázána.

Očekávání jednotlivých iniciativ jsou různá. „Občanská koalice Nádraží v centru se určitě bude ptát na to, kterou variantu uzlu kandidáti a kandidátky prosazují a z jakých zdrojů plánují danou variantu financovat, občanské sdružení z Bystrce zase jaká je představa odlehčení Brnu od kamionové dálkové dopravy. NESEHNUTÍ vnese do diskuse určitě dotaz, co udělají kandidáti a kandidátky v zastupitelstva proto, aby podpořili pestrou a dostupnou síť obchodů ve městě a zároveň omezili nekontrolovatelnou expanzi velkých nákupních center,“ upřesňuje zástupce Občanské koalice Nádraží v centru Matěj Hollan.

Diskuse bude mít nezávislou moderátorku a bude on-line přenášena na http://forum2010.nesehnuti.cz/. „Záznam diskuse a výroky co na ní zazní zachováme a znovu ho veřejnosti i politikům a političkám připomeneme, až budou z pozice členů a členek zastupitelstva rozhodovat o podobě města. Všechna tři diskutovaná témata mají celoměstský dopad. Zajímá nás, jak chtějí budoucí zastupitelé a zastupitelky řešit to, že 500 malých obchodů z města zmizelo za poslední čtyři roky, že město Brno se potýká s významným znečištěním ovzduší z osobní dopravy, že odsun nádraží z centra města zhorší cestování lidem z regionu“ uzavírá pozvání na fórum Milan Štefanec z NESEHNUTÍ.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz