Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dokumenty o genocidě, otroctví i neonacismu míří na české univerzity

19. 10. 2010 - PRAHA [Econnect]

Společnost Člověk v tísni vydává skripta a kolekci 31 dokumentárních filmů o lidských právech, které budou moci zdarma využívat přednášející i studenti k výuce na vysokých školách. Kolekce, jež vznikla jako výsledek ročního fungování projektu Dějiny, film a lidská práva při festivalu Jeden svět, je tématicky roztříděna do sedmi sad, které se věnují například problematice válečných zločinů, diskriminace či novodobého otroctví.

„Dokumentární filmy z kolekce mapují celou škálu citlivé tematiky lidských práv, jejíž výuce není na vysokých školách věnovaná systematická pozornost. Skripta navíc obsahují bohaté historické souvislosti jednotlivých témat,“ popisuje koordinátorka projektu Šárka Maroušková. Na přípravě skript se podílela skupina odborníků na lidskoprávní i historickou problematiku.

K oblastem, kterým se kolekce věnuje, patří moderní otroctví a související fenomény jako je dětská práce či sexuální průmysl, jeho oběti sleduje kanadský snímek Bílé maso. Téma válečných zločinů a zločinů proti lidskosti se dotýká nedávných případů světových genocid či fenoménu znásilnění jako válečné strategie, o kterém vypráví syrový americký dokument Kongo: Hluboké ticho.

Koncept mezinárodní spravedlnosti se věnuje především oblasti ochrany proti mučení; kapitola o demokratických a autoritářských režimech tematizuje historický vývoj Číny či zpracovává látku severokorejského autoritářského systému. Podmínky v tamních utajovaných pracovních táborech zachycuje ceněný norsko-polský snímek Příběhy z Jodoku. Jiným snímkem z kolekce je například letošní kandidát na dokumentárního Oscara, Barmský VJ, zařazený k podtématu svobody slova, shromažďování a pohybu.

K dalším oblastem nového výukového materiálu patří rovnost a diskriminace, která se dotýká ožehavých témat jako je segregace v USA, etnických menšin v Evropě nebo soudobého problému vzrůstajícího neonacismu, který působivý způsobem mapuje koprodukční dokument Bílý teror. Skripta se věnují také problematice migrace a azylu, stejně jako oblasti svobody současných médií vykreslené na příkladu italského „mediálního království“ ve filmu Občan Berlusconi.

Cílem projektu Dějiny, film a lidská práva je podle Marouškové nejen šíření diskuze o lidskoprávní problematice, ale také plnohodnotné začlenění dokumentárního filmu mezi standardní vysokoškolské studijní materiály. „Silný filmový prožitek podněcuje studenty k zamyšlení a povzbuzuje je ke kritické diskusi,“ popisuje zkušenosti s výukou s dokumenty Jednoho světa Kateřina Werkman z FSV UK.

„V letním semestru 2010 se nám podařilo nastartovat několik vysokoškolských seminářů a filmových klubů na sedmi českých univerzitách, v zimním semestru očekáváme, že se přidají další,“ uzavírá Maroušková.

Projekt Dějiny, film a lidská práva byl iniciovaný Mezinárodním festivalem filmů o lidských právech Jeden svět. Své působení započal v září 2009. Jeho hlavní ambicí bylo umožnit a zpřístupnit využívání lidskoprávních dokumentárních filmů na českých vysokých školách a zároveň otevřít prostor pro diskuzi lidskoprávní problematiky. Projekt zveřejňuje v těchto dnech první výsledky svého ročního působení. Se začátkem akademického roku získal projekt Dějiny, film a lidská práva i nový vizuál, jehož autorem se stal talentovaný grafik Bohdan Heblík.

Filmy i skripta jsou zdarma k dispozici komukoli z řad vysokoškolských studentů či učitelů na základě objednávky na e-mailu: sarka.marouskova@jedensvet.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz