Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podmínky ve Foxconnu: zpátky ke strojům, na sebevraždy zapomeňte...

20. 10. 2010 - PRAHA [Econnect/Společnost pro Fair Trade]

Mezi lednem a srpnem 2010 se 17 pracovníků Foxconnu pokusilo o sebevraždu a 13 z nich zemřelo. Nová zpráva SACOM ukazuje, že Foxconn a jeho zákazníci, mezi něž patří známé firmy jako Apple, Dell či HP, neučinili efektivní opatření k nápravě pracovních podmínek. Přesčasy se dělají dál, jen nejsou zaznamenávány nebo jako přesčasy placeny. V továrnách se pěstuje kultura absolutní poslušnosti, zaměstnanci jsou trestáni i za příliš dlouhé návštěvy toalet. Ochranka pravidelně verbálně i fyzicky napadá zaměstnance a striktní pravidla platí i pro ubytovny.

V říjnu vydala hongkongská nevládní organizace Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM), zabývající se pracovními právy, výzkumnou zprávu „Pracovníci jako stroje: vojenský management ve Foxconnu“ popisující pracovní podmínky ve třech čínských továrnách firmy Foxconn v Šenčenu a Hangčou. Závěr zprávy SACOMu je, že pracovní podmínky ve Foxconnu jsou nelegální a neetické. Nákupní podmínky značkových firem zadávajících výrobu Foxconnu vytváří přímý tlak na pracovníky.

Mzdy

1.října Foxconn oznámil, že zvyšuje základní mzdu pracovníků u pásu v Šenčenu na 2000 juanů měsíčně. Až do poloviny října o tom ale zaměstnanci Foxconnu nedostali žádnou informaci. Kromě toho SACOM zjistil, že naopak zaměstnancům byly v minulých měsících sníženy doplňkové části mzdy a bonusy, které tvořily jejich významnou část. V továrnách v jiných regionech Číny žádné zvýšení Foxconn neohlásil.

Pracovní doba

Po sérii sebevražd Foxconn stanovil maximální množství přesčasů na 80 hodin měsíčně (legální maximum v Číně je 36 hodin měsíčně). Nové opatření podle pracovníků znamená, že přesčasy se dál dělají, jen nejsou zaznamenávány nebo jako přesčasy placeny. Zaměstnanci se také povinně účastní před prací a po práci školení a výrobních porad, které se však do pracovní doby nezapočítávají a trvají až hodinu každý den.

Systém managementu

Zpráva popisuje, že kultura absolutní poslušnosti je základním pravidlem od prvního dne práce. Zaměstnanci jsou trestáni za nejrůznější přestupky od nedodržování denní výrobní kvóty, příliš mnoho chyb při výrobě až po příliš dlouhé návštěvy toalet. Systém zahrnuje veřejné přiznávání chyb, tresty a pokořování před kolegy, veřejné opakování výroků generálního ředitele Terry Goua atd. Ochranka pravidelně verbálně i fyzicky napadá zaměstnance a striktní pravidla platí i pro ubytovny. Je například zakázáno používat fén na vlasy, a ti kdo se proti pravidlům proviní, musí psát omluvné dopisy. „Mimo laboratoř není žádná hightech, jen disciplína,“ (“Outside the laboratory, there is no high-technology, only execution of discipline.”) slavný výrok Terry Goua, majitele a CEO Foxconnu, který je 136. nejbohatším člověkem planety a nejbohatším občanem Taiwanu s majetkem kolem 5,5 miliardy dolarů.

Plány na přesun

Foxconn nyní zaměstnává v Číně kolem 900 000 pracovníků, z toho v Šenčenu 420 000. Nedávno Foxconn ohlásil přesun do lokalit ve vnitrozemí a na severu Číny, kde jsou nižší minimální mzdy a nedostatek práce. Zaměstnanci o tom oficiálně nejsou informováni. Jisté je, že pro mnoho zaměstnanců to bude znamenat se buď přestěhovat a vzít zavděk nižší mzdou nebo si hledat jinou práci.
“Je to výsledek neustálého tlaku na nižší cenu od značkových firem na jejich dodavatele,“ říká Chantal Peyer z švýcarské organizace Bread for all. „Značky jako Apple mají velmi vysokou marži -víc než 40 %. Ale požadují po dodavatelích, kteří mají marži kolem 4 %, snížit výrobní náklady. Výsledkem je, že pracovníci ve výrobě nedostanou slušnou mzdu“.

Odbory

V továrně v Longhua existuje odborová organizace, ale podle zaměstnanců je naprosto nefunkční. Vedení není demokraticky volené a její vedoucí je zároveň sekretářem ředitele a manažerem pro styk s veřejností. V Hangčou odborová organizace sdílí kancelář s oddělením lidských zdrojů. Zaměstnancům odbory radí, pokud mají stížnost, aby ji adresovali přímo vedení firmy.
“Po sérii sebevražd Foxconn prohlašoval, že šlo o osobní problémy obětí a že v managementu není problém. Drsné způsoby řízení přetrvávají. Jak mohou zaměstnanci komunikovat a kolektivně jednat s managementem? Odbory by měly být demokratické a odpovědné k zaměstnancům,“ říká Debby Chan ze SACOMu.

Práce učňů

SACOM objevil, že učňové a studenti tvoří kolem 30-35 % všech pracovníků. V červnu 2010 bylo kolem 100 000 studentů z provincie Chenan posláno do šenčenských továren Foxconnu. Vládní nařízení stanovuje, že učňové pracující v rámci praxe ve firmách musí být umístěni v souladu se školním kurikulem a práce nesmí přesahovat 8 hodin denně. Zpráva SACOMu ukazuje, že učňové pracují jako běžní pracovníci na páse a nikdo z nich nebyl ušetřen přesčasů. Navíc studenti zde nejsou dobrovolně, ale byli sem umístěni svými školami podle dohody Foxconnu s provinciální vládou a v případě odmítnutí jim hrozí vyloučení ze školy.

Zdraví a bezpečnost

Zaměstnancům často chybí osobní ochranné pomůcky a na mnoha pracovištích je velmi vysoká fluktuace pracovníků často kvůli nezdravým pracovním podmínkám.
“Elektronický průmysl by měl uznat, že problémy ve Foxconnu jsou jen špičkou ledovce problémů v celém výrobním řetězci elektroniky,” říká koordinátorka Good Electronics Pauline Overeem. “Foxconn nevyrábí jen v Číně, ale také v Indii, České Republice, na Slovensku nebo v Mexiku, a to pro všechny velké světové značky. Totéž jeho konkurenti ve výrobě. Je to odpovědnost celého odvětví.“

„Koalice firem elektronického průmyslu EICC (Electronic Industry Citizenship Coalition) ustanovila společnou ´zásahovou jednotku´ po sérii sebevražd ve Foxconnu. Nastal čas, aby EICC ukázala co vlastně dělá pro zlepšení. Situace je urgentní a momentálně se zdá, že z její strany se nic neděje,“ říká Irene Schipper, koordinátorka kampaně Make IT Fair.

Výzkum SACOMu je založen na rozhovorech se 100 pracovníky Foxconnu z továren v Longhua a Guanlanu v jihočínském Šenčenu a z továrny v Hangčou u Šanghaje, které se uskutečnily mezi 22. květnem a 21. zářím 2010. Výzkumná zpráva v původním znění Workers as Machines: Military Management in Foxconn je ke stažení na adrese: http://sacom.hk/wp-content/uploads/2010/10/report-on-foxconn-workers-as-machines_sacom3.pdf

SACOM, síť organizací Good Electronics, evropská kampaň MakeITFair a Mezinárodní federace odborů kovoprůmyslu (IMF) žádají elektronický průmysl, aby na sebe vzal odpovědnost za zlepšení pracovních podmínek a jako první krok změnil současnou nákupní praxi.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz