Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mike Hoolboom uvede v cyklu Dokumentární pondělí premiéru filmu Mark

22. 10. 2010 - PRAHA [Econnect]

Významný kanadský autor experimentálních filmů a spisovatel Mike Hoolboom bude v české premiéře promítat svůj poslední snímek Mark – elegický portrét svého přítele a spolupracovníka Marka Karbusického, který v roce 2007 spáchal sebevraždu. Premiéra fimu se uskuteční v rámci cyklu Dokumentární pondělí v kině Světozor v pondělí 25. října od 20:30. Projekce se osbně zúčastní režisér Mike Hoolboom, po projekci bude následovat debata tlumočená do češtiny. Partnerem večera je Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava.

Film Mark neokázalým způsobem spojuje fotografické momentky z dětství, found footage a rozhovory s přáteli Marka Karbusického a jeho rodinou a jeho dlouhodobou partnerkou, transsexuální performerkou Mirha-Soleil Ross. Snímek mapuje obrysy života „v pozadí“ a objevuje stopy, které Mark zanechal v komunitě kolem sebe. Kurátor Mark Webber uvádí, že..."jen málo filmařů používá cizí záběry takto emotivním způsobem... Hoolboomův poslední snímek hluboce sympatizuje s údělem člověka a rozechvívá naše srdce."

Mike Hoolboom natočil mezinárodně úspěšné snímky jako Imitace života (2002), Veřejné osvětlení (2004) nebo Fascinace (2007), které byly oceněny na festivalech v Torontu, Locarnu či Oberhausenu. Jeho filmy byly promítány na více než 400 festivalech a získaly na 30 ocenění. Mike Hoolboom obdržel dvě ceny za celoživotní dílo, první od jeho domovského města Toronto, druhou od festivalu Mediawave v Maďarsku.

Vedle vlastní filmové tvorby se Mike Hoolboom věnuje i institucionální podpoře experimentální kinematografie. Věnuje se publikační činnosti, vydal několik e-knih, zaměřených na experimentální film (např. o Deirdre Logueové, Dani Leventhalové nebo Miku Cartmellovi) a je autorem několika významných knižních interview. Jeho kniha rozhovorů s Jeanem Perretem byla představena na MFDF Jihlava 2009.

Od roku 2004 pracuje na webovém projektu Fringe Online, který zpřístupňuje archív více než 40 kanadských video umělců a filmařů. Projekt v současnosti obsahuje stovky stránek přepisů, recenzí, rozhovorů a dialogových listin a představuje největší publikační projekt v oblasti kanadského multimediálního undergroundu.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz