Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Heslem letošního 14. ročníku MFDF Jihlava je Doc.Dream

21. 10. 2010 - PRAHA [Econnect]

Letošní 14. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava promítne 274 filmů všech metráží (vybíraných z bezmála 3000 přihlášených titulů) z 52 zemí celého světa. Na dvacet snímků bude představeno ve světové premiéře. Festival se uskuteční od úterý 26. října do neděle 31. října.

"Dokumentární filmy ovlivňují podobu těch hraných, ať se jim svou autenticitou k nerozeznání podobají, a přitom si samy osvojují postupy hrané kinematografie. Pronikají také do televizí a proměňují nekonečné seriály v docu soap a reality show. Pozornost věnují bankéřům a politikům i prostitutkám a dealerům drog, nájemným vrahům i obyčejným lidem. A jejich příběhy vyprávějí tak, že zajímají každého z nás. Dokumentární filmy nám zkrátka ukazují a problematizují svět, který si myslíme, že známe,“ říká Marek Hovorka, ředitel MFDF Jihlava.

14. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava je největším festivalem autorského dokumentu ve střední a východní Evropě. Během své dosavadní existence dokázal získat naprosto klíčové postavení na pomezí dokumentárního Západu a Východu. Stal se důležitým uzlovým bodem obchodu s dokumentárními filmy v regionu střední a východní Evropy. A především se mu daří k současnosti i historii dokumentární kinematografie přitáhnout stále rostoucí počet návštěvníků a vzrůstá i zájem médií.

Heslo letošního festivalu „Doc.Dream“ je na první pohled paradoxním slovním spojením – snu a dokumentu (ve zkrácení anglických slov „dokument“ a „sen“). „Ve spojení dokumentu a snění je napětí dobře vystihující filmy, které hledáme. Dnešní svět je často strohý, jakoby omezený na ekonomická témata, striktní pravidla a čísla. Vytváří představu, že vše lze naprogramovat a spočítat. Zapomíná na náhody, nepředvídanosti, a především na ideály. Ty jsou přitom základem každého autorského gesta. Jsou v obsaženy v každém filmu. I v tom dokumentárním,“ komentuje ředitel festivalu Marek Hovorka.

Letos již podesáté vtisknul festivalu graficky výraznou tvář známý český výtvarník Juraj Horváth. Letošní grafika opět pracuje s výraznou typografií a s jedinou barvou – tentokrát sytě modrou. Jde o jednoduchost, výraz, nadčasovost.

Juraj Horváth tento záměr vysvětluje: „Šetříme nejen prostředky ale i efekty a nedáváme na odiv technologické vymoženosti. Nevytváříme iluzi pomocí komplikovaných kulis. Nechceme se stát součástí univerzální reklamní kaše. Papír je papírem, písmo je písmem a jenom reálný stříkanec se proměňuje v světelný bod - hvězdnou mlhovinu, výbuch, světlo promítačky... jak chcete. Dot.dream. Otevřená tečka na konci věty...“

Dokumentárním sněním je inspirována i letošní znělka festivalu. Režisérka Viera Čakányová vysvětluje: „Při natáčení dokumentárního filmu se mezi autorem a účinkujícím(i) vytváří vztah, který je založený na důvěře. Jestliže mi někdo dovolí, abych ho natáčela ve spánku, kdy nad sebou nemá žádnou kontrolu (a zároveň je v té chvíli maximálně autentický), je to z jeho strany projev absolutní důvěry. Absolutní důvěra a absolutní autenticita jsou sen.“

Organizátorem festivalu je opět JSAF, o. s. V roce 2009 bylo na MFDF Jihlava vydáno přes 2000 akreditací, z toho bylo 696 hostů a filmových profesionálů z ČR i ze zahraničí a 160 zástupců médií. Protože loňské kapacity, omezené z důvodu sníženého rozpočtu, nepojmuly tisíce diváků, chystá festival konkrétní organizační změny.

Především bude letos otevřen další promítací sál v Domu kultury odborů (ul. Tolstého 2) s kapacitou přes 300 míst. Bude v provozu nové festivalové centrum v Oblastní galerii Vysočiny (ul. Komenského 10), kam se přesune i videotéka trhu s dokumentárními filmy East Silver. Projekce budou dále probíhat v obou sálech kina Dukla (u. Jana Masaryka 20), na Masarykově náměstí (každý večer zdarma přístupné pro každého) a i letos se festival s několika filmy vypraví do vybraných jihlavských domácností – v druhém ročníku projektu Váš domácí festival. Workshopy a prezentace Sekce pro filmové profesionály se opět uskuteční v prostorách SUŠG Jihlava (ul. Křížová 18). Bude také otevřen tradiční divadelní stan a hudební doprovodný program bude letos hostit Soul Music Club (ul. Tolstého 23). Cena akreditace na celou dobu festivalu je letos 390 Kč.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz