Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vznikla další petice za Letenskou pláň

3. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Chcete mít možnost mluvit do toho, co bude s Letenskou plání? Pak můžete podpořit novou petici "Za Letnou a zdravou Prahu", která požaduje ochranu pláně a maximální zapojení občanů do rozhodovacích procesů.

Vznik petice podnítila prezentace úřadu Městské části Praha 7, která navrhuje nechat na pláni obří hromadu hlíny, vykutané z tunelu Blanka, a umístit nad ní nevkusnou plechovou střechu architekta Hubičky, který své představy o Praze prosazuje například také na Pankrácké pláni, kde pro krachující společnost ECM naprojektoval dva mrakodrapy.

Jde již o několikátou petici: v roce 2008 občanská sdružení spolu s Arnikou protestovala proti vedení silnice skrz park, kdy bylo potřeba kvůli stavbě Blanky vytvořit objízdnou trasu. Iniciativa Zachranmeletnou.cz se ohrazuje mimo jiné proti akváriu se žraloky na místě Stalinova pomníku apod. Vznikla také petice za stavbu nové národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického.

Letenská pláň tak nepochybně patří k jednomu z míst v Praze nejvíce sledovanému veřejností. Zároveň se díky výstavbě tunelu Blanka již dnes výrazně proměňuje, aniž by do toho občané mohli mluvit.

„Nejnovější plán je naprosto absurdní. Podstata pláně je v tom, že se jedná o rovnou plochu, a budovat na ní obří val nedává žádný smysl. Celý projekt je zřejmě motivován snahou Metrostavu ušetřit na stavbě tunelu. Pokud by nemusel odvážet tuny zeminy, může uspořit velké peníze, podle našich informací dokonce až 50 milionů korun. Obyvatelům takový přístup nic nepřináší,“ říká Martin Skalský z Arniky, který je členem petičního výboru.

V petičním výboru petice se setkali vedle jejího iniciátora architekta Tomáše Vícha dále předseda české sekce ICOMOS Josef Štulc, Blanka Kynčlová z Klubu za starou Prahu, architekt Vlado Milunić, Ondřej Mirovský z iniciativy Zachraňme Letnou, Jiří Nečas, předseda Ekologické sekce Česká křesťanská akademie a Jan Prokeš za iniciativu ProAlt.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

4. 11. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz