Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Naučná stezka Sudslavický okruh se po 33 letech dočkala rekonstrukce

5. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Nedaleko města Vimperk, na pravém břehu řeky Volyňky, se rozprostírá přírodní rezervace Opolenec. Před 33 lety zde vznikla jedna z nejstarších pošumavských naučných stezek. Tato „dáma mezi stezkami“ si nedávno oblékla nový kabát – dočkala se rekonstrukce.

„Naučná stezka byla vybudována v letech 1974 – 1977 pracovníky státní ochrany přírody a mladými ochránci přírody z Prachatic. Byli to lidé především kolem pana Bohuslava Nauše a Aleše Záveského. Na stezce vybudovali 26 zastavení zaměřených na obecnou ochranu přírody i přírodní a historické zajímavosti Opolence,“ sdělil Jiří Šejna, předseda ZO ČSOP Šumava.

„Projevil se zde však neúprosný běh času, a navzdory základní údržbě organizací - ZO ČSOP Šumava, města Vimperk a Spolku na ochranu šumavské přírody, jednotlivá zastavení a dřevěné prvků na stezce zestárly. Rekonstrukce se tak stala nezbytnou,“ dodal dále Šejna.

ZO ČSOP Šumava měla rekonstrukci stezky jako prioritní aktivitu již od svého založení. Finanční prostředky se však podařilo získat až letos, kdy celý projekt zrealizovala ve spolupráci se společností NET4GAS, generálním partnerem ČSOP, v rámci programu „NET4GAS. Blíž přírodě.“ Z tohoto programu získala ZO ČSOP Šumava prostředky již loni na výrobu infotabule a lavičky umístěné k památnému Podlešákovu jilmu v Boubské. Jde tedy o druhou takto zpřístupněnou lokalitu v Jihočeském kraji.

„Díky rekonstrukci bylo po celé délce stezky umístěno 15 nových infotabulí. Vedle nich byly instalovány také dvě úvodní tabule na nástupní místa okruhu, tedy k mlýnu Vanických a na nádraží v Bohumilicích v Čechách. Stezku doplnil také dřevěný mobiliář jako lavičky, zábradlí, přelezy pastvin a stojan na vrcholovou knihu. Součástí projektu je také vydání letáku o přírodní rezervaci Opolenec a naučné stezce. Zároveň ještě chystáme průvodce po naučné stezce, jenž bude v elektronické podobě volně dostupný na internetu“ vysvětlil Jakub Hubáček, člen organice a dodal: „stezka byla i nově vybavena rozcestníky a byla vyznačena Klubem českých turistů“.

„Nová podoba stezky je výsledkem práce mnoha našich členů, kolegů a přátel. Vážíme si jejich pomoci, většinou dobrovolné a zároveň úžasného přístupu. V budoucnu nás čeká na stezce mnoho práce, ale věřím, že se nám ji bude dařit zvelebovat nejen pro naši radost, ale především pro radost návštěvníků,“ poznamenal na závěr Jiří Šejna.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz