Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni: Volby v Barmě provázely manipulace, armáda si udrží politickou moc

8. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Volební podvody a spíše nízká účast voličů charakterizovaly včerejší volební den v Barmě. Přestože volební výsledky se teprve sčítají, je z průběhu voleb i z nové ústavy zřejmé, že armáda si udrží rozhodující moc v zemi. "I po volbách zůstane Barma vojenskou diktaturou, která porušuje lidská práva obyvatel. Ústava, která vznikla pod kontrolou současné vojenské junty, o tom poskytuje dostatek důkazů," uvedla Marie Peřinová, vedoucí Barmských projektů společnosti Člověk v tísni.

Volební urny naplněné hlasovacími lístky ještě před zahájením voleb, špatně zapečetěné urny, volební místnosti, v nichž nebyla zajištěna tajná volba, a zastrašující přítomnost bezpečnostních sil. To jsou jen některé z volebních neregulérností, které podle informací exilového magazínu Irrawaddy provázely volební den v Barmě. Šest opozičních stran podle Reuters také podalo stížnost k volební komisi, v níž uvádějí, že státní úředníci byli nuceni volit prorežimní Stranu svazové soudržnosti a rozvoje (Union Solidarity and Development Party, USDP) ještě před volebním dnem.

"Zcela v souladu se svou pověstí uspořádala barmská vojenská junta volební frašku, která nemá s demokratickými principy nic společného," komentoval volby v Barmě místopředseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny a člen Evropského parlamentního výboru pro Barmu (EPCB) Marek Benda.

I kdyby nedošlo k volebním manipulacím, analýza nové barmské ústavy dokládá, že Barma zůstane vojenskou diktaturou. Podle nové ústavy například:

Členové parlamentu nebudou mít reálnou moc:

* 25 procent křesel v parlamentu je vyhrazeno pro příslušníky armády, kteří nejsou voleni. Pokud k tomu připočteme zástupce prorežimních stran, často bývalé armádní činitele, kteří zvítězí ve volbách, je nanejvýš pravděpodobné, že armáda bude mít v parlamentě většinu. Díky tomu také rozhodne o kandidátech na prezidenta a vice-prezidenty země.

* Prezident a vice-prezidenti musejí pocházet z armády. Nemusí to však být osoby zvolené do parlamentu.

* Prezident jmenuje vládu, jejíž členové opět nemusejí pocházet z parlamentu.

* Nový politický systém v Barmě je prezidentský, ne parlamentní - naprostá většina pravomocí bude ležet v rukou prezidenta (včetně pravomoci vydávat zákony v období mezi schůzemi parlamentu). Prezident se nezodpovídá parlamentu.

Armáda zůstává nad prezidentem i parlamentem:

* Armáda je nezávislá a sama spravuje svůj rozpočet.

* Nejvyšší velitel armády rozhodne, kdo bude ministrem obrany, vnitra a ministrem pro pohraniční otázky. Veškeré represivní složky, včetně policie, tak zůstanou pod kontrolou armády.

* Armáda může vetovat jakýkoli zákon schválený parlamentem, který bude považovat za hrozbu pro národní bezpečnost a jednotu.

* Armáda smí zahájit vojenské akce uvnitř země bez schválení prezidenta či parlamentu, což se týká především akcí proti etnickým povstaleckým skupinám v zahraničí.

Ústavu nelze změnit bez souhlasu armády:

* Změnu ústavy musí schválit 75 procent členů parlamentu. Vzhledem k tomu, že 25 % členů je přímo jmenováno armádou, může armáda každou změnu ústavy zablokovat.

Ústava, která vzejde v platnost na první schůzi nového parlamentu, také nezaručuje dodržování lidských práv a svobod. Všechna práva a svobody jsou v ústavě omezeny, pokud jsou v rozporu s bezpečností, zákonem a pořádkem, mírem a klidem barmské společnosti - tyto formulace jsou přitom častou záminkou pro zadržování a věznění opozičních aktivistů a kritiků vojenské junty.

"Volby a nová ústava nemohou ze své podstaty přivést Barmu k demokratickým reformám. Stále je proto třeba nátlak mezinárodního společenství na barmský režim, aby došlo k propuštění více než 2200 politických vězňů a k zahájení dialogu mezi vojenskou juntou, opozicí vedenou Aun Schan Su Ťij a etnickými stranami," uvedla Marie Peřinová.

I první mezinárodní reakce na volby jsou kritické, Evropská unie ještě v den voleb vydala prohlášení, ve kterém "lituje, že vláda nepřijala nezbytné kroky pro zajištění svobodného a spravedlivého volebního procesu." (text prohlášení Vysoké představitelky Catherine Ashton jménem EU je zde: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/cfsp/117548.pdf)

Podobná reakce přišla i ze Spojených států, prezident Barack Obama v neděli uvedl, že "volby byly postaveny na zcela neregulérních pravidlech a ukázaly, že (barmský) režim nadále upřednostňuje politku represí a omezování před transparentností a zapojením všech politických sil."

Evropský parlamentní výbor pro Barmu dnes vydal prohlášení, ve kterém žádá EU o neuznání výsledku voleb a o obnovení mezinárodního tlaku na trojstranný dialog mezi juntou, demokratickou opozicí vedenou Aung Schan Su Ťij a zástupci etnických skupin (prohlášení je zde http://www.epcb.eu/download/pdf/statements_20.pdf)


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz