Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Alternativa nabízí průřez scénou soudobé jiné hudby

19. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Od 20. listopadu do 27. listopadu se uskuteční již 18. ročník festivalu Alternativa, který je zaměřený na alternativní a jinou hudbu. Mezi vrcholy letošního ročníku bude patřit páteční vystoupení skupiny Už jsme doma, kteří se na pódiu objeví společně se Zeenou Parkins, Elliottem Sharpem a dalšími hostmi. Festival pořádá občanské sdružení Unijazz.

Před osmnácti lety se v Praze zrodil festival „jiné hudby“ a dal tak vědět, že skutečně zajímavá a progresivní muzika se nehraje jen v rámci jasně ohraničených žánrů. Jak samotný termín naznačuje, jedná se o jinou cestu, jiné hudební uvažování. Alternativní hudba poutá pozornost zejména těch, kteří v ní vidí především schopnost komunikace jinými výrazovými prostředky, a proto také plní funkci významného inspiračního zdroje. Festival se od počátku snaží mapovat tendence v okrajových žánrech bez stylového omezení v návaznosti na vývoj moderní hudby a zažité konvence.

Díky festivalu se v minulosti publikum dočkalo i takových jmen, jako jsou Esplendor Geométrico ze Španělska, Test Dept., John Zorn, zakladatel skupiny Pere Ubu David Thomas, Laibach, Art Zoyd, Magma v čele s bubeníkem Christianem Vanderem, legenda hnutí Rock In Oposition Univers Zero, Hector Zazou, Phil Minton nebo Lydia Lunch. Mezi účinkujícími dostávají velký prostor také uskupení méně známá, ale neméně zajímavá, a akce se snaží přispívat k mapování dění na alternativní hudební scéně.

PROGRAM

20. 11. so 18.00 Kaštan, 80 Kč
MALÁ ALTERNATIVA – přehlídka nových kapel současné hudební scény
42 VLAŠTOVEK, JANELE Z LIKŮ, SIBÉRIJA, SOUSEDI, ŠPINAVÉ SPODNÍ PRÁDLO

21. 11. ne 20.00 Kaštan, 120 Kč
VOJTĚCH PROCHÁZKA TRIO (NOR/CZ)
Originální a sebevědomý přístup trojice mladých hudebníků – Vojtěcha Procházky, Adriana Myhreho
a Daniela Šoltise je v jejich hudbě znát. Freejazzové postupy se střídají s typicky severskou melancholií a impresionismem.

22. 11. po 20.00 Kaštan, 120 Kč
MAZEN KERBAJ (Libanon)
Hráč na trubku a zakladatel libanonské improvizační hudební scény není běžným hudebníkem,
ale především svobodnou uměleckou duší s nutkavou touhou tvořit. Kreslí komiksy i obrazy a k hudbě přistupuje podobně pocitově jako k malířství.
MIA ZABELKA TRIO (A/CZ)
Rakouská houslistka a skladatelka „trápí“ své housle nejrůznějšími efekty. Výrazné využití elektroniky, hlasu a dokonce i vlastního těla utváří z osoby hudebnice a jejího nástroje jeden fungující a výbušný organismus. V triu vystoupí spolu s bubeníkem Pavlem Fajtem a kontrabasistou Johannesem Frischem.

23. 11. út 20.00 Kaštan, 120 Kč
HARMONIA ENSEMBLE (I) – King Kong concerto
V podání italského komorního tělesa znějí notoricky známé skladby Franka Zappy naprosto svěže, nečekaně a novátorsky. Klasická instrumentace jim dodává obrovskou sílu, nečekané sólové výpady a instrumentální variabilita přináší progres a nové obzory.

24. 11. st 20.00 Kaštan, 120 Kč
ADAM SIMMONS (AUS)
Multiinstrumentalista Adam Simmons se nenechá omezovat žánrovými hranicemi. Jazz je u něj sice
na prvním místě, ale rozhodně není jediný ve hře. V jeho hudbě najdeme i ozvěny punku nebo klasiky.
MILOŠ DVOŘÁČEK (CZ) – Opravdové vystoupení
Opravdové vystoupení Miloše Dvořáčka je nevyzpytatelným, skutečně živým koncertem nástrojů, hudebníka i publika. Něco je na hladině, něco se skrývá v hloubce. A právě tam se během vystoupení tento muzikant a výjimečný improvizátor noří.

25. 11. čt 20.00 Kaštan, 120 Kč
Berlínská undergoundová scéna před i po železné oponě
POSTMODERN ORCHESTRA (GER/CZ)
Česko-německé hudební těleso tvoří čistě instrumentální hudbu různých barev a obrazů od progresivního rocku, přes funk, folk až po skladby křehčího lyrického charakteru.
HANS IM GLÜCK (GER 2008 / režie: Claudia Lehmann; 60 min., české titulky)
Dokumentární portrét berlínského baskytaristy, zpěváka, skladatele a kapelníka skupiny Hands Up - Excitement! Hanse Narva, o jeho ironických bojích nejen proti pravidlům komunistického režimu na východ od berlínské zdi, ale i demagogiím světa po pádu železné opony.
HANDS UP – EXCITEMENT! (GER)
Berlínská hudební skupina zajímavým způsobem kombinuje hudebně vyjadřovací prvky rockového charakteru jemnějšími a melodičtějšími.

26. 11. pá 20.00 Divadlo Archa, 250 Kč / 350 Kč
UŽ JSME DOMA (CZ) – Pětadvacet na holou (1/4 S - to letí!)
Velkolepým koncertem v pražském Divadle Archa oslaví Už jsme doma 25 let na hudební scéně. Jak je u této skupiny zvykem při křtech a výročích, půjde opět o mimořádný koncert, s mimořádným hostem.
Hosté:
ZEENA PARKINS (USA) + HÉLÈNE BRESCHAND (F) + ELLIOTT SHARP (USA) + FRANCK VIGROUX (F)
Brilantní hudební rozhovor mezi newyorskou a francouzskou alternativou, kolize akustické a elektronické hudby, křehký most mezi historií a současností avantgardy, vysoké instrumentální umění či tušené i nečekané souvislosti a konotace. Tohle vše a jistě ještě mnohem více lze očekávat od hvězdného kvartetu, který společně vystoupí na snad nejočekávanějším večeru letošního ročníku. Projekt se uskuteční za podpory Cultural Services of the French Embassy, FAJE, Chamber Music of America, Doris Duke Charitable Foundation, Florence Gould Foundation, SACEM a CulturesFrance.

27. 11. so 20.00 Divadlo Archa, 250 Kč / 350 Kč
SATO-SAN TO (CZ)
Formace Sato-San To míchá elektroniku, jazzové trumpetové improvizace, junglové rytmické podklady a prvky world music.
KÁRPÁT MÖBIUS (H)
Dvojice hudebníků Sándor Cziránku a István Csík klamou tělem. Z jedné strany předkládají posluchačům téměř autentickou podobu maďarského folku, ze strany druhé svojí hudbou tvoří soundtrack k vesmírným poutím.
[projekt]TRANSMIT (AUS/GER)
Nový projekt Tonyho Bucka – úderná hluková mašina, zuřivě pulsující a bytostně animální. Zběsilé kytarové riffy, nekompromisní elektronické plochy a razantní rytmy bicích tvoří základy skladeb Transmit, nespoutaná živelnost a razance jim dodává svobodu a sílu.

VÝSTAVY
Kaštan (Bělohorská 150, Praha 6)
Brněnská alternativa – výstava fotografií hudebníků a skupin 80. let
Čítárna Unijazzu
Festival Alternativa 2009 – fotografie Karla Šustera


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz