Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hračky zn. „vyrobeno v pekle“ – výzkumná zpráva obviňuje Disneyho a Wal-Mart z porušování práv zaměstnanců

22. 11. 2010 - PRAHA [Econnect/Fair Trade]

Nový nezávislý výzkum odhalil 160 hodin přesčasů měsíčně, pokuty za mluvení, podvody při auditech i dětskou práci. Mezinárodní kampaň Víte, s čím si hrajete?, která probíhá i v České republice a upozorňuje na to, v jakých podmínkách jsou vyráběny naše hračky, vyhlásila petici adresovanou Mezinárodnímu svazu hračkářského průmyslu.

80 % hraček prodaných v České republice včetně výrobků od známých značek, jako je Disney či Mattel, pochází z Číny. Dělnice a dělníci vyrábějící v čínských továrnách naše hračky často nemají žádnou pracovní smlouvu, jsou nuceni k nedobrovolným a neplaceným přesčasům, nemají žádné sociální zabezpečení a v případě onemocnění či těhotenství mohou dostat výpověď. K běžným praktikám patří dlouhodobé zadržování platů, které znemožňuje nespokojeným zaměstnancům odejít, či nezákonné pokuty. Autoři zprávy například uvádí, že návštěva toalety bez povolení se v továrně Dongguan Crown-Ace Toys Company trestá pokutou 100 jűanů, přičemž základní plat dělníka činí 920 jűanů (cca 2500 Kč).

Etická certifikace továren zlepšuje podmínky pouze na papíře. Zpráva hongkongské nevládní organizace SACOM popisuje podmínky v čínských továrnách dodávajících pro Disney, největší zábavní společnost na světě, a Wal-Mart, největší světový maloobchodní řetězec. Přestože tyto továrny obdržely certifikaci ICTI CARE, etického programu Mezinárodního svazu hračkářského průmyslu, která má zaručovat lepší zacházení se zaměstnanci, výzkum ukazuje, že v továrnách dochází k porušování základních práv dělníků.

Osobní zkušenost s podmínkami v čínských továrnách na hračky a zkušenosti z výzkumů v továrnách zprostředkují české veřejnosti ve dnech 1.–4. 12. 2010 Debby Chan, autorka uvedené zprávy SACOM z Hongkongu a Wen Jin, bývalá dělnice v továrnách na hračky.

Největším problémem jsou extrémně dlouhé směny a nízké mzdy, které nepokrývají životní náklady. Zpráva uvádí, že dělníci v expedičním oddělení továrny Sunny Toys pracovali v srpnu tohoto roku po celý měsíc od 8.00 hod. do 23.00 hod., včetně několika nočních směn, pouze s jediným dnem volna. To vše za mzdu 1500–1700 jűanů (cca 4000–4500 Kč).

Hračkářský průmysl o těchto problémech dobře ví. Mezinárodní svaz hračkářského průmyslu (ICTI – International Council of Toy Industries) proto v roce 2002 zavedl proces ICTI CARE, na jehož základě jsou kontrolovaným továrnám udělovány certifikace. Tento systém však skrývá celou řadu problémů.
„Aby továrny obdržely certifikát ICTI, nemusejí v praxi ani dodržovat čínský zákoník práce. Továrny při auditech podvádějí, dokonce školí dělníky, aby odpovídali určitým způsobem. Výsledky auditů navíc nejsou zveřejňovány,“ říká Michala Chatrná, koordinátorka kampaně Víte, s čím si hrajete?

Mezinárodní kampaň Víte, s čím si hrajete? proto vyhlásila petici, která se právě spouští i v České republice. Požaduje v ní, aby Mezinárodní svaz hračkářského průmyslu zajistil mzdy dělníků alespoň na úrovni životního minima, pracovní dobu nepřesahující zákonné maximum a změnu nákupních praktik hračkářských firem, zejména zvýšení výkupních cen a prodloužení dodacích lhůt, což továrnám reálně umožní zlepšit pracovní i životní podmínky zaměstnanců.

Víte, s čím si hrajete?
je mezinárodní kampaň za zlepšení pracovních podmínek při výrobě hraček. Jejím cílem je přimět hračkářské firmy jako Disney či Mattel, aby přijaly zodpovědnost za své dodavatelské řetězce a podnikly konkrétní kroky ke zlepšení špatných pracovních podmínek v čínských továrnách, odkud pochází asi 80 % celosvětově prodaných hraček. Neziskové organizace sdružené v kampani požadují, aby výrobci zamezili nucené a dětské práci, nepřiměřeně dlouhé pracovní době a vyplácení mezd pod úrovní existenčního minima a zajistili bezpečnost práce a dodržování čínského a mezinárodního pracovního práva. Kampaň je společným projektem pěti evropských nevládních organizací a partnerských organizací z Číny a Hongkongu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz