Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidem vadí koalice ODS a ČSSD. Petici proti jejímu vzniku podepisují tisíce lidí a desítky osobností

24. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Lidé se nechtějí smířit s koalicí ODS a ČSSD na pražské radnici. Petici apelující na zastupitele, aby vznik této koalice neumožnili, podepsalo do dnešního rána přes 3500 signatářů. Výzva byla zveřejněna na portálu Zmenpolitiku.cz 20. listopadu, což znamená, že pod ní přibývá zhruba tisíc podpisů denně. Petici podpořili například Tomáš Halík, Zdeněk Svěrák, Jiří Menzel, David Černý, Petr Forman a desítky dalších osobností kulturního, duchovního či akademického života.

„My, níže podepsaní, konstatujeme, že koalice ODS a ČSSD nemá naši důvěru. V zájmu našeho města, v zájmu politické a právní kultury v naší zemi vás žádáme, abyste nepodpořili vznik této koalice na ustavujícím jednání zastupitelstva a vyjádřili tak respekt k vůli voličů a k principům demokracie a slušnosti,“ vzkazují signatáři zastupitelům v „Listopadové výzvě“. Její celý text je zveřejněn na adrese http://www.zmenpolitiku.cz/petice/95/listopadova-vyzva-prazskym-zastupitelum/, kde ji mohou lidé podepisovat až do ustavujícího zasedání zastupitelstva, na němž bude petice předána adresátům.

Petice kritizuje především způsob, jakým ke koalici došlo. Poukazuje na účelovou manipulaci s volebními obvody, v jejímž důsledku byly znevýhodněny menší strany a znehodnoceny volební hlasy desetitisíců Pražanů. Vyjadřuje též obavy, že korupční kauzy nebudou důsledně objasněny a vyšetřeny a že nedojde k potřebné nápravě stávajících poměrů a odstranění zavedených praktik.

„Základem kultury demokracie a práva je schopnost rozlišovat legalitu a legitimitu. Koalice vznikla "legálně", avšak pokud jde o koalici dvou stran, které se před volbami dramaticky vzájemně démonizovaly a nyní prohlašují, že mají v 90 procentech společné zájmy, naskýtá se otázka, o jaké zájmy vlastně jde a nakolik je toto uskupení legitimní - nakolik si může nárokovat důvěru a podporu občanů. Nerespektování výsledků voleb může vést napříště k nezájmu o volby, posilovat extrémisty a antidemokratické síly a zároveň neprozíravě poškozuje důvěryhodnost těchto stran samých v celostátním měřítku,“ okomentoval svůj podpis katolický kněz a profesor religionistiky na FF UK v Praze Tomáš Halík.

„Zastupitelé se budou muset rozhodnout, zda je pro ně důležitější stranická disciplína nebo volání veřejnosti. Uvidíme, jestli najdou odvahu koalici nepodpořit. Přinejmenším se zastupitelé ODS a ČSSD dozvědí, kolika lidem toto spojení vadí a proč. Ustavení velké koalice a způsob jakým k němu došlo, je pro nás výrazem neúcty k voličům a k politické kultuře, jejíž kultivace je posláním našeho sdružení,“ uvedl ředitel Zmenpolitiku.cz Marek Jehlička.

Sdružení Změňpolitiku.cz bylo finančně podpořeno Nadací Open Society Fund Praha v rámci grantové výzvy "Zapojení občanské společnosti do zlepšování politické kultury v ČR" z programu "Posilování role práva".


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 11. 2010
Davidan
29. 11. 2010
29. 11. 2010

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz