Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Beseda studentů o vyrovnávání se s nedávnou minulostí uzavře 6. ročník Příběhů bezpráví

1. 12. 2010 - PRAHA [Econnect]

Jeden svět na školách pořádá besedu studentů pražských středních škol s názvem Naše minulost. Mladí lidé budou 2. prosince 2010 od 14 hodin v pražském kině Atlas diskutovat o tématech týkající se transformace společnosti po listopadu 1989 nebo vlivu dědictví minulosti na naši současnost a budoucnost. Beseda uzavře 6. ročník projektu Příběhy bezpráví - Měsíc filmu na školách, v rámci kterého probíhaly během listopadu 2010 na 728 základních a středních škol projekce filmů o moderních českých dějinách a besedy s pamětníky.

Beseda NAŠE MINULOST je součástí projektu Kdo jiný?, programu Jeden svět na školách, společnosti Člověk v tísni. Zároveň se tematicky prolíná s projektem Příběhy bezpráví, který je věnovaný výuce moderních československých dějin na českých školách. "V projektu Kdo jiný? se zaměřujeme na podporu aktivního občanství mladých lidí a jejich větší účasti ve veřejném životě. V projektu Příběhy bezpráví zprostředkováváme mladým lidem naši nedávnou minulost. Oba projekty pak spojuje myšlenka, že každý z nás svým způsobem utváří dějiny, a k tomu, abychom pochopili současnost a mohli ovlivňovat budoucnost, je nezbytné znát i naši minulosti," říká ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

V panelové diskusi, která proběhne 2. prosince 2010 od 14 hodin v pražském kině Atlas, Sokolovská 371/1, Praha 8 vystoupí historik Tomáš Bursík, novinář Jan Urban a senátor Jaromír Štětina. "S komunistickou minulostí se můžeme vyrovnat tehdy, jestliže se vyrovnáme s postkomunistickou přítomností. Například musíme zabránit tomu, aby komunisté znovu falšovali naše moderní dějiny. K tomu je velmi důležitá výuka na školách a není dobré, když tuto musí za ministerstvo školství suplovat nevládní organizace," připomíná Jaromír Štětina.

Tematická diskuse zároveň uzavře 6. ročník projektu Příběhy bezpráví - Měsíc filmu na školách, v jehož rámci se během listopadu 2010 na základních a středních školách po celé České republice promítaly filmy o období po r. 1948 a organizovaly besedy s pamětníky. Vlastní výběr filmů a pozvaných hostů pak probíhal v režii samotných učitelů. "Silný dokumentární film, hokejová ´atmosféra´ města Pardubic a aktér samotného filmu, procesu i host na besedě - pan Augustin Bubník, se ukázaly skvělou kombinací. Pan Bubník film doplnil brilantní směsí vzpomínek i aktuálních postřehů nejen k výuce dějepisu, ale i hokejovému a sportovnímu dění. Studenty maximálně nadchl, což se projevilo v následné dlouhotrvající besedě pokračující v dalších individuálních rozhovorech," popisuje svoji zkušenost Marek Výborný, učitel Gymnázia v Mozartově ulici v Pardubicích.

Do listopadových projekcí se zapojilo celkem 728 škol, přičemž učitelé nejčastěji vybírali filmy Postavení mimo hru a The Plastic People of The Universe. Mezi hosty, kteří po projekcích besedovali se studenty, se objevovali pamětníci i historici. Nejaktivnějším z pamětníků byl zmíněný pan Augustin Bubník, bývalý hokejista, politický vězeň, trenér a poslanec, který se během jednoho měsíce zúčastnil besed na 14 školách po celé České republice.

Více informací o projektu Příběhy bezpráví, jehož materiály využívá více než 1 792 škol po celé České republice, naleznete zde: www.pribehybezpravi.cz <http://www.pribehybezpravi.cz/> , o projektu Kdo jiný? zde: http://www.jedensvetnaskolach.cz/index2.php?id=315 a podrobnosti k programu Jeden svět na školách jsou k dispozici zde: www.jedensvetnaskolach.cz <http://www.jedensvetnaskolach.cz/> .

O programu Jeden svět na školách

Vzdělávací program Jeden svět na školách nabízí školám dokumentární filmy a doprovodné metodické pomůcky k výuce aktuálních témat současného světa a novodobé historie. Mnohaleté zkušenosti programu ukazují, že právě audiovizuální materiály mají mimořádný potenciál k oslovení žáků základních a středních škol. Výukové sady programu využívají pedagogové na více než 2 800 základních a středních škol v ČR. Program se již několik let realizuje i v zahraničí (na Slovensku, v Polsku, Estonsku, Rumunsku, Švédsku, Německu, Libanonu aj.). Více informací o programu naleznete zde: http://www.jedensvetnaskolach.cz <http://www.jedensvetnaskolach.cz/> .


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz