Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

95 procent hraček dovezených do EU je z Číny, zaměstnanci továren pracují v nelidských podmínkách

2. 12. 2010 - PRAHA [Econnect]

Debby Chan z hongkongské organizace SACOM, autorka výzkumů mapujících podmínky v čínských továrnách na hračky, přijela do České republiky a na dnešní tiskové konferenci popsala otřesné podmínky, v nichž vzniká 95 % hraček dovážených na evropský trh. Debby Chan přijela na pozvání organizací zapojených do mezinárodní kampaně Víte, s čím si hrajete, kterou v České republice koordinuje nevládní nezisková organizace Společnost pro Fair Trade.

Debby Chan představila závěry z výzkumů, které proběhly v továrnách vyrábějících hračky pro světoznámé značky, jako je Disney (největší zábavní společnost na světě), Wal-Mart (největší světový maloobchodní řetězec) či Mattel, výrobce oblíbené panenky Barbie. Z výzkumů vyplývá, že hračky a další zboží prodávané pod značkami těchto společností vyrábějí lidé ve velmi tíživých a nebezpečných podmínkách, které porušují čínské i mezinárodní pracovně-právní konvence.

Zaměstnanci jsou nuceni k extrémně dlouhým a neplaceným přesčasům za mzdu, která mnohdy nepokrývá životní náklady. Běžným důsledkem práce s chemikáliemi či výrobními stroji bez ochranných pomůcek jsou nemoci z povolání a pracovní úrazy, umocňované fyzickým vyčerpáním z nepřiměřeně dlouhých směn, nedostatku spánku a nekvalitního jídla. Zaměstnanci nemají pracovní smlouvy, sociální zabezpečení ani možnost organizovat se v odborech – pokusy založit nezávislé odbory vedou v lidově-demokratické Číně k výpovědi či jiným formám perzekuce.
„Z rozhovorů s dělníky vyplývá, že často vědí, že zaměstnavatel porušuje jejich práva. Nemají však v továrně žádnou možnost se proti tomu bránit,“ říká Debby Chan .

Hrozné pracovní podmínky dokládají i jiné výzkumy, např. nová zpráva americké organizace China Labor Watch. Ta např. uvádí, že ve zkoumaných továrnách vyrábějících pro Walt Disney jsou dělníci nuceni pracovat přesčas až 150 hodin za měsíc, nebo že na práci jsou najímány i děti mladší 16ti let a je po nich vyžadována stejně intenzivní práce přesčas jako u dospělých.

Debby Chan vysvětlila, že příčinou této situace je z velké části chování firem, které si v továrnách zadávají výrobu. Problémy způsobuje především jejich nákupní politika: firmy tlačí na extrémně krátké dodací lhůty a diktují továrnám cenové podmínky sotva pokrývající výrobní náklady.
Michala Chatrná, koordinátorka kampaně Víte, s čím si hrajete? v České republice, k tomu dodává:„Problém špatných pracovních podmínek se v rétorice zástupců firem i Mezinárodního svazu hračkářského průmyslu omezil na problém příliš dlouhé pracovní doby. Takováto argumentace je ale zavádějící. Zástupci firem jako by odmítali vidět spojitost mezi extrémně nízkými mzdami a ochotou dělníků pracovat přesčas. Bez přesčasových hodin je pro dělníky zkrátka nemožné uživit sebe a své rodiny.“

Snaha o systémovou změnu ze strany hračkářského průmyslu existuje, její výsledky jsou však dosud podle Chan velmi problematické: „Přestože Mezinárodní svaz hračkářského průmyslu zavedl kontrolní a certifikační systém, který má zajistit dodržování práv dělníků, situace zaměstnanců v čínských továrnách se za posledních pět let vůbec nezměnila k lepšímu.“

Změnit stávající situaci – nejen ve výrobě hraček - by mohly právní změny diskutované v současné době na evropské úrovni, které by mimo jiné zvýšily právní odpovědnost firem za dohled nad dodržováním lidských práv v jejich dodavatelských řetězcích, a které by umožnily obětem ať již z rozvojových zemí nebo z EU snadnější přístup k soudům. Koalice neziskových organizací Amnesty International, Ekologický právní servis a Společnost pro Fair Trade se snaží docílit toho, aby česká vláda na evropské úrovni navrhované reformy podpořila.

Kampaň Víte, s čím si hrajete? míří na firmy i spotřebitele. „V rámci kampaně Víte, s čím si hrajete? oslovujeme české spotřebitele a snažíme se je upozorňovat na podmínky, při nichž vznikají hračky pro český trh. Ve spolupráci se zahraničními partnery tlačíme na velké výrobce hraček, aby převzali zodpovědnost za to, co se děje v průběhu výroby jejich zboží. Cesta k tomu, aby se hračky vyráběly v civilizovaných podmínkách, vede ovšem přes aktivní spotřebitele, kteří se budou o původ výrobků zajímat,“ dodává Vanda Jarošová ze Společnosti pro Fair Trade.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

3. 12. 2010
;-)

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz