Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Pro Tibet - 1.-23.3., Ostrava

8. 3. 2005 - Matěj Kastner, MOST - Malé občanské sdružení tolerance

4. ročník ostravského festivalu Pro Tibet, jehož cílem je informovat o dění v neobyčejné zemi světa s obyčejným osudem znásilnění jinou zemí se již naplno rozběhl. Sérii přednášek, výstav, cestopisů a koncertů zahájil 1.3. svou přednáškou Vlasta Marek.

Pomocí přednášek, výstav, cestopisů, koncertů a dalších akcí bychom rádi upozornili na minulé i současné dění v Tibetu. Díky tomuto festivalu bude v Ostravě vytupovat několik osobností, které by se do Ostravy hned tak nedostaly.

Zmiňme například Vlastimila Marka, muzikologa, multiinstrumentalistu a dlouholetého praktikujícího buddhistu, který zahájil festival svou přednáškou o duchovních hudebních nástrojích Tibetu. Ukázal tak, že tato země nám přináší nejen vědomí jedné z nejdéle okupovaných zemí v současném světě, ale také obrovské bohatství duchovní, kterému má smysl se i ve střední evropě a v dnešní době věnovat.

Série přednášek pokračovala setkáním se sinoložkou a překladatelkou Olgou Lomovou či občanským sdružením Lungta z Prahy. Byla zahájena výstava Diny Štěrbové, první české horolezkyně, která zdolala osmitisícovku a Tomáše Ruty z cest po buddhistických klášterech v Rusku. Výstavy potrvají až do konce měsíce března.

Dne 10.března, kdy Ostravská radnice nevyvěsí Tibetskou vlajku na žádném viditelném místě (bude vyvěšena uvnitř budovy a to i přes opakovaně podávanou žádost podepsanou každým rokem stovkami lidí), budeme na hlavním Masarykově náměstí kreslit vlajku. Kreslit se bude malými štětečky smyvatelnou barvou ve velikosti 10x7 metrů s cílem upozornit na Tibet a jeho problém procházející občany. Do této akce bude mít možnost se zapojit každý, kdo půjde zrovna kolem. Soustředěnou malbou bude tak moci zaměřit svou pozornost tím směrem, který uzná za vhodný a může tak vyjádřit alepoň morální účast na boji tibeťanů za svobodu.

Z nejbližších benefičních koncertů je možné navštívit Jablkoň a Kašel miminka na Benátkách či Evu Henychovou a Slávka Klecandra z Oborohu v nově opraveném nejstarším evangelickém Kostele sv Václava v Moravské Ostravě. Pozvánku na přednášky na Ostravské univerzitě a Janáčkově konzervatoři přijaly také Zuzana Ondomišiová či již zmíněný Vl.Marek.

Bude možné navštívit několik setkání s cestovateli - např. s ojedinělým a výrazným Pavlem Knéblem, který projel Tibet na kole či Janem Hansem Novotným s podobnou zkušeností.. Filmový klub filosofické fakulty Ostravské univerzity a Minikinokavárna v centru města uvedou několik filmů s tematikou Tibetu, které jinak nebývají v Ostravě často promítány.

Výjimečnou událostí bude drumandbassová benefiční párty za účasti dje Break Pitt z Rakouska a úplného zastoupení špičky místní drumandbassové scény, která je jak známo kolébkou tohoto stylu u nás.

Festival ukončí série tří benefičních duchovních koncertů - dvou meditativních s I.a V.Havlovými, O.Janotou, V.Markem a R.Bendou v husitských kostelích a rockové oratorium Juda Makabejský 40-ti členného pěveckého sboru Song MG Vsetín.

Výtěžek celého festivalu bude přeposlán na konto SOS Srí Lanka společnosti při ČT Člověk v Tísni. Poprvé organizaci, která není přímo spojena s Tibetem, ale která dle našeho mínění finanční příspěvek potřebuje. Příští ročníky by měly být benefičně již zaměřeny výhradně na konrétní pomoc v Tibetu či exilových komunitách.

Více informací a úplný výpis akcí, který nebylo možné na tomto místě plně popsat najdete na naší stránce ProTibet.org.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz