Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vlajky pro Tibet budou vyvěšeny již zítra, Dny Tibetu trvají do konce března

9. 3. 2005 -, Econnect

Již zítra vztyčí nejméně 269 radnic a další organizace tibetskou vlajku jako symbol podpory nenásilného boje Tibeťanů za svá práva a snahu o zachování národní identity. Uplyne totiž 46 let od povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase v roce 1959. Na podporu Tibetu proběhne zítra a v dalších dnech až do konce března také řada akcí po celé republice. Pokud se k akcím chcete připojit, můžete se obrátit na občanské sdružení Lungta, které v ČR organizuje mezinárodní akci Vlajka pro Tibet. Na jejich stránkách tibinfo.cz najdete také podrobný přehled všech akcí v rámci tzv. Dnů Tibetu.

Dny Tibetu probíhají již od konce února. Besedy, koncerty, výstavy, přednášky aj. můžete navštívit například v Praze, Brně, Ostravě, Kosteleckých Horkách, Horním Maršově, Jindřichově Hradci, Kamenickém Šenově aj. Řadu akcí pořádá sdružení Lungta v Praze i dalších městech, NESEHNUTÍ v Brně, v Ostravě pak probíhá od 1. do 23. března celý festival.

Tradiční akcí je vyvěšení tibetské vlajky z oken radnic, magistrátů, krajů apod. Loni to bylo celkem 239 radnic, které se k akci připojily, letos se zatím přihlásilo 269 radnic, úplný seznam najdete na stránkách tibinfo.cz. Na některých místech vyvěsí či vytvoří vlajku místo úřadu, který se nechce připojit, občanské sdružení. Např. v Českém Krumlově se tak chystá učinit ICOS - Informační centrum občanského sektoru; v Ostravě bude vlajka nakreslena na ulici na hlavním Masarykově náměstí.

Ke smyslu akcí na podporu Tibetu uvádí Tomáš Zunt z ICOSu: „Čína se stává velmi důležitým hráčem na poli světové politiky a ekonomiky a tomu odpovídá i vzrůstající nebezpečí možného zapomnění na utrpení tohoto národa. Zvlášť my s vlastní totalitní zkušeností bychom ale neměli zapomínat na porušování lidských práv, ať se děje kdekoliv. Vyjádření podpory tibetskému lidu je navíc podporou úsilí za lidská práva vedeného nenásilnými prostředky. Vyvěšení tibetské vlajky je v neposlední řadě také gestem, které je v zájmu nás všech. Budeme-li přehlížet jakékoliv bezpráví, může se lehce stát, že se jednou ocitneme na prahu zapomnění a nebudeme mít žádné obranné látky proti totalitám jakéhokoli druhu.“

Nejvíce akcí proběhne zítra - v den 46. výročí povstání Tibeťanů. Amnesty International ČR pořádá od 17:30 do 18:30 hodin demonstraci před velvyslanectvím Čínské lidové republiky (Pelléova 18, Praha 6), na které chce upozornit na porušování lidských práv v Tibetu. Členové Amnesty promluví o stavu lidských práv v Číně, pokusí se předat protestní dopis velvyslanci ČLR v ČR panu Tangovi Guoqiangovi. Účastníci budou moci zapálit svíčky za vězně svědomí, kteří zemřeli v tibetských věznicích, a budou vyzváni k podpoře tibetského mnicha Tändzina Delega Rinpočheho, který je odsouzen na doživotí.

Občanské sdružení Lungta připravilo v Praze „Tibetský den v Rybě“. Od 18:00 hod proběhne v centru RybaNaruby, Mánesova 1645/87, Praha 2 – Vinohrady výstava fotografií a promítání dokumentů o Tibetu, ochutnávka tibetského čaje z jačího másla a polévky Thugpy. Tibetské písně zazpívá zpěvačka Feng Jun Song a na bubny zahraje Kamil Holub ze skupiny Altamira společně s Michalem Hamanem z Létajícího koberce. Nebudou chybět ani tibetské pohádky v nastudování studentů pražské konzervatoře nebo improvizované představení divadelní skupiny Gasston. Na otázky o životě exilových Tibeťanů odpoví Tibeťan Tändzin Džigme žijící třetím rokem v České republice.

Večerní program o Tibetu připravuje na zítra také občanské sdružení INEX-SDA Kostelecké Horky ve spolupráci s OÚ Kostelecké Horky v Královéhradeckém kraji. V místním kulturním domě se od 19,00 hod konají přednášky s promítáním o Centrálním Tibetu a o buddhistických mniších v nepálských klášterech. Přednášet bude Tereza Stárková a Martin Seifert, který v Nepálu pracoval jako dobrovolník. Návštěvníci shlédnou také výstavu věnovanou aktuální situaci lidských práv v Tibetu, sestavenou z materiálů poskytnutých sdružením Lungta. Během večera se bude podávat tibetský čaj, tibetská campa, ale také běžné občerstvení. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude zaslán na konto sbírky pro školu pro nevidomé děti v tibetské Lhase. Akci pořádá místní občanské sdružení INEX-SDA Kostelecké Horky.

Festival v Ostravě

V Ostravě pořádá MOST - Malé občanské sdružení tolerance od 1. do 23. března 4. ročník festivalu Pro Tibet. Jeho cílem je informovat o dění v neobyčejné zemi světa s obyčejným osudem znásilnění jinou zemí.

10.března, kdy Ostravská radnice nevyvěsí Tibetskou vlajku na žádném viditelném místě ale pouze uvnitř budovy, se bude na hlavním Masarykově náměstí kreslit tibetská vlajka o velikosti 10x7 metrů. Kreslit se bude malými štětečky smyvatelnou barvou, zapojit se bude mít možnost každý, kdo půjde zrovna kolem.

Do konce března jsou na programu festivalu ještě např. benefiční koncerty skupin Jablkoň a Kašel miminka na Benátkách, či koncert Evy Henychové a Slávka Klecandra z Oborohu. Na přednášky na Ostravské univerzitě a Janáčkově konzervatoři přijaly pozvání Zuzana Ondomišiová či Vlastimil Marek. Na setkání s cestovateli přijede Pavel Knébl, který projel Tibet na kole, či Jan Hans Novotný s podobnou zkušeností. Filmový klub filosofické fakulty Ostravské univerzity a Minikinokavárna v centru města uvedou několik filmů s tematikou Tibetu, které jinak nebývají v Ostravě často promítány. Výjimečnou událostí bude drumandbassová benefiční párty za účasti dj Break Pitt z Rakouska a místní drumandbassové scény, která je kolébkou tohoto stylu u nás. Festival ukončí série tří benefičních duchovních koncertů - dvou meditativních s I.a V.Havlovými, O.Janotou, V.Markem a R.Bendou v husitských kostelích a rockové oratorium Juda Makabejský 40-ti členného pěveckého sboru Song MG Vsetín.

Série akcí v Brně

Sérii akcí o Tibetu a tibetské kultuře pořádá NESEHNUTÍ Brno ve spolupráci s Katedrou environmentálních studií FSS MU. Vernisáž výstavy fotografií MUDr. Dalibora Leblocha z kláštera Diskit v indickém Ladaku je naplánována na 10. března od 18:00 v Café Steiner (Gorkého 38). Součástí bude beseda s Elenou Háblovou o Sdružení pro Tibet, tibetská reprodukovaná hudba a ochutnávka tibetského jídla. Do konce března můžete navštívit také výstavu "Svobodu pro Tibet" – fotografie ze života tibetského obyvatelstva v Pomalém Baru (Úvoz 60). NESEHNUTÍ připravuje také dvě besedy: o současné situaci v Tibetu s tibetologem Mgr. Danielem Berounským (FF MU) - 16. března od 18:00 na Fakultě sociálních studií; promítání diapozitivů z buddhistických klášterů v severní Indii s cestovatelem a obchodníkem Mudr. Daliborem Leblochem (Galerie Malý Tibet) - 31. března od 18:00 na Fakultě sociálních studií.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Vlajka pro Tibet a Dny Tibetu

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz