Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mencl, Vodrážka, Hlaváč nebo Moldan - kdo se stane ministrem životního prostředí?

23. 12. 2010 - PRAHA [Ekolist]

Za dva roky se vystřídalo v čele ministerstva životního prostředí pět šéfů. Rekordmanem se stal Jakub Šebesta (vlevo), který post zastával pouhé tři týdny. Vystřídala ho Rut Bízková, po ní nastoupil Pavel Drobil.

Nevládní organizace by rády viděly jako šéfa rezortu Bedřicha Moldana, kterému ale překáží členství v TOP 09. Podle politologa Lukáše Jelínka ODS zřejmě zaloví ve vlastních řadách a šanci by mohl dostat i původně uvažovaný kandidát David Vodrážka nebo současný náměstek Ivo Hlaváč.
„Bedřich Moldan by byl velmi dobrým, seriózním a svého oboru znalým ministrem. Otázka snad jen je, zda by byl ministrem kompatibilním se zbytkem kabinetu, jak názory, tak stylem,“ říká politolog Lukáš Jelínek. Jenže hned dodává, že Moldanovi nikdo ministerský post nenabídne. „Rezort má v gesci ODS, Bedřich Moldan je členem TOP 09, navíc občanští demokraté mu mohou jeho ´přestup´ dál vyčítat,“ říká Jelínek. Ten nevěří ani v návrat Pavla Drobila, neboť by prý vyvolal „další koaliční konflikt“. Podle Jelínka ODS nabídne ministerský post jednomu z dvojice svých poslanců, Václavu Menclovi či Davidu Vodrážkovi, nebo náměstkovi MŽP Ivo Hlaváčovi (ODS), který sice není environmentálním expertem, ale má pověst schopného a vzdělaného manažera.

Bedřich Moldan se životním prostředím zabývá od začátku sedmdesátých let. Ministrem životního prostředí byl po revoluci, v létech 1990 – 1991 a od roku 2002 do roku 2004 dělal ministerského poradce. Nyní vede Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Moldan loni přestoupil z ODS do TOP 09, za kterou letos neúspěšně obhajoval senátorské křeslo.

Což je nyní překážku, protože ministerstvo životního prostředí získala podle koaliční dohody ODS. Řízením ministerstva byla po odchodu Drobila pověřena jeho první náměstkyně Rut Bízková, která má s vedením resortu zkušenosti - ministryní nominovanou ODS byla v úřednické vládě Jana Fischera.

Dva roky, pět ministrů

„Ministerstvo teď do čela urgentně potřebuje někoho respektovaného, s velkou odbornou i osobní autoritou. Profesor Bedřich Moldan takový nesporně je,“ říká ředitel Hnutí Duha Petr Machálek. Dále Machálek uvedl, že by se měl rozhodně vrátit do čela SFŽP Drobilem odvolaný ředitel Libor Michálek. „Jediný důvod k jeho odvolání, který Pavel Drobil minulé úterý řekl, byl evidentně falešný. Žádná personální válka ve vedení neprobíhala,“ prohlásil Machálek.

„Měli jsme teď pět ministrů během dvou let,“ připomíná Vojtěch Kotecký. Pokud se nerozpadne koalice, Bedřichu Moldanovi by prý do voleb mohla hrozit snad jen odchod kvůli politickému tlaku, podobně jako když Jan Dusík rezignoval kvůli elektrárně Prunéřov, tvrdí Kotecký. Premiér Petr Nečas se k Drobilově nástupci zatím nevyjádřil a média spekulují, že by se ministrem mohl stát dosavadní náměstek Ivo Hlaváč. „Jde o to, zda premiér nahradí modrého straníka modrým straníkem, nebo se odhodlá k odvážnějšímu řešení, aby získal zpátky důvěru veřejnosti,“ říká Kotecký.

Několik ekologických organizací (Arnika, Calla – Sdružení pro záchranu prostředí, Děti Země, Ekologický institut Veronica, Ekologický právní servis, Hnutí DUHA, Nezávislé sociálně ekologické hnutí, Zelený kruh) během včerejšího dne vyzvalo vládu, aby post ministra životního prostředí urychleně obsadila odborně způsobilým a čestným člověkem. Podle nich Drobil, i bez aféry na Státním fondu životního prostředí, jako ministr životního prostředí selhal. „Zcela v rozporu s unijními závazky uvažoval ex-ministr o financování dopravních staveb z prostředků určených na ekologická opatření,“ uvádí se v prohlášení.

„Není pochyb, že pan profesor Bedřich Moldan je kompetentní, schopný a problému znalý odborník s obrovskými zkušenostmi i potřebnou autoritou, který ministerstvo životního prostředí v minulosti již jednou úspěšně vedl, a není důvodu předem pochybovat, proč by tomu tak nemělo být i nyní,“ řekla Ekolistu tisková mluvčí Greenpeace Lucie Jakešová a dodala, že Greenpeace je apolitickou organizací a tak nikoho aktivně navrhovat nebude.

Podobný názor na Moldana vyslovil také sněmovní poslanec a stínový ministr životního prostředí za ČSSD Václav Zemek. „Problém je ovšem v rozdělení jednotlivých ministerstev mezi koaliční strany. Muselo by nejprve dojít k rekonstrukci vlády a přerozdělení resortů. Otázka také je, jak silná je Moldanova pozice uvnitř TOP 09,“ upozornil Zemek.

Může se vrátit Drobil?

„Návrat Pavla Drobila skutečně neočekávám a pevně doufám, že někdo tak nekompetentní a ideologicky zaujatý ve svém pojetí světa na post ministra životního prostředí již nepřijde. Neočekávám ale ani, že se ministrem stane Bedřich Moldan, protože nečekám, že dojde k nějaké větší rošádě ve vládních křeslech,“ shrnul svůj názor na situaci Edvard Sequens z ekologické organizace Calla a dodal: „Ale přijde mi to líto, tu šanci by měl dostat. Už když se sestavovala tahle vláda jsem doufal, že Bedřich Moldan křeslo ministra životního prostředí dostane pro jeho odbornost, i nabité zkušenosti.“

Martin Fadrný z Ekologického právního servisu k bývalému ministrovi řekl: „Drobil se projevoval jako ideolog, který hájí zájmy, k jejichž prosazování máme v Česku úplně jiné ministerstvo. Skandál na SFŽP nám nabízí další dílky skládačky. Zdá se, že potvrzuje obavu z ministra Drobila, o které v kuloárech hovořili mnozí. Totiž že Drobil bude chápat ministerstvo především jako kořist a SFŽP jako penězovod, ke kterému je možné se přisát. Drobil, jak ukazují zveřejněné nahrávky, zřejmě korumpoval a snažil se tuto korupci v rozhodování SFŽP systematizovat. Prosazoval také zákony, které měly vést k omezení kontroly veřejnosti nad rozhodováním úředníků.“ Podle Fadrného by měl Drobil odstoupit i z funkcí uvnitř ODS.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz