Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Třem univerzitním učitelům, bývalému soudci a stovce dalších hrozí mučení

9. 3. 2005
Jana Sobotková [Econnect / Amnesty International] -


Stovky lidí, především akademici a náboženští představitelé, byly v Ománu podle zpráv Amnesty International zadrženy od začátku tohoto roku při hromadných zatýkáních. Nejméně stovce z těchto lidí, držených v izolaci, hrozí mučení, uvádí organizace. AI proto vyzývá veřejnost k mezinárodnímu tlaku na ománské představitele, kromě jiného také proto, že mnozí ze zadržených jsou vězni svědomí věznění pouze za nenásilné vyjadřování vlastního přesvědčení.

Tři přednášející z univerzity Sultan Qaboos - Muhammad Bin Rashid Al-Gharbi, Ali Bin Hilal al-Abri a Jabir al-Sa’di a také bývalý soudce Said al-Harthi jsou mezi stovkou lidí, k jejichž zatčení vláda nepodala žádné vysvětlení. K zatýkání docházelo v různých částech země, především v hlavním městě Maskatu. "Mnohá zatčení byla provedena v noci a většinou byly zatčeným také zabaveny jejich počítače a dokumenty. Jejich příbuzným nikdo neoznámil, proč k zatčení došlo, a má se za to, že nikdo ze zadržených nebyl obžalován, nemá přístup k právníkům a nemá možnost zpochybnit oprávněnost zadržení před soudem," uvádí Amnesty International.

Obhájci lidských práv proto vyzývají k okamžité reakci. "Posílejte prosím apely co nejdříve, v angličtině nebo ve vašem vlastním jazyce, a požadujte ujištění, že zadržení nebudou mučeni ani s nimi nebude špatně zacházeno a že jim bude umožněn okamžitý a pravidelný kontakt s rodinami, právníky a zajištěna odpovídající lékařská péče," uvádí AI. Dopisy směřované ománským představitelům by také měly obsahovat požadavek, aby zadržované osoby byly propuštěny, pokud jsou zadržovány pouze za nenásilné vyjádření jejich přesvědčení.

"Žádejte o podrobnosti o jakýchkoli zřetelně kriminálních obviněních vznesených proti zadržovaným osobám, dále seznam všech zadržovaných a informace o právním postupu proti nim, včetně údajů o termínech soudních slyšení a jmen příslušných soudů," dodává AI. Dopisy je třeba adresovat ománskému sultánovi (His Majesty Sultan Qaboos Bin Said; Diwan of the Royal Court; PO Box 875, Muscat 113; Sultanate of Oman), ministrovi spravedlnosti (His Excellency Sheikh Mohammad bin Abdullah bin Zaher al-Hinai; Minister of Justice, Ministry of Justice; PO Box 354, Muscat 112; Sultanate of Oman) a také ministrovi vnitra (His Excellency Sa'ud bin Brahim al-Busa'idi; Minister of Interior, Ministry of Interior; PO Box 127, Ruwi 112; Sultanate of Oman).

Amnesty International situaci v zemi opakovaně kritizuje. "Hromadné zatýkání politických oponentů a jejich zadržování v izolaci v Ománu často vedlo k obviněním z mučení a špatného zacházení. Mučení a špatné zacházení bývá zřejmě používáno k získání informací o politicky angažovaných podezřelých nebo k vynucení doznání, které je pak používáno jako důkaz před soudem," upozorňují obránci lidských práv.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz