Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

První Industriální stopy v roce 2011 povedou už za několik dní do Kostelce nad Černými lesy

7. 1. 2011 - PRAHA [Econnect]

Pivovary, cukrovary, mlýny, vodojemy, mosty, nádraží - jen špička ledovce ze širokého spektra dnes mnohdy bez povšimnutí chátrajících památníků dob průmyslové revoluce, kdy český průmysl uznával celý svět… V roce 2011 probíhá v pořadí již šesté Bienále Industriální stopy, s vyústěním v měsíci říjnu.

Ještě více než v předchozích letech se zaměří především na možnosti nového využití industriálního dědictví jako součásti národní a kulturní identity. Nabídne unikátní příležitost sledovat proměnu industriálních stop nejen v Praze, ale i v dalších oblastech České republiky, spjatých s mizející průmyslovou érou, například v Ostravě, Kladně, Liberci, Žatci, Plzni, Ústí nad Labem a dalších.

Letošní rok Industriálních stop, které přitahují stále početnější skupinu příznivců a zájemců, otevírá série akcí v Kostelci nad Černými lesy. Počínaje lednem 2011 se ve zdejším pivovarském areálu s měsíčním odstupem uskuteční hned tři celodenní setkání, doprovozená výstavami a publikacemi, se zaměřením na průmyslové dědictví a technické památky (především pivovary), s akcentem na region Podlipanska. Cyklus setkání a exkurzí nazvaný Jak jsem potkal fabriku pořádají Černokostelecký pivovarský archiv a muzeum s MAS Podlipansko, ve spolupráci s Výzkumným centrem průmyslového dědictví FA ČVUT, za odborné garance NPÚ ÚP, s podporou Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Projekt seznámí veřejnost s vybranými průmyslovými a technickými památkami, s jejich významem v kontextu historickém, ekonomickém, technologickém i architektonickém.

„Hlavním tématem nadcházejícího roku Industriálních stop je ´Architektura konverzí - balancování mezi záchranou, tvůrčí intervencí a destrukcí´, to bude také název říjnové konference. Chceme především představit vybrané příklady konverzí, nového či jiného, a mnohdy nezvyklého, využití průmyslového dědictví v České republice, ale také upozornit na současné trendy a realizace nového využití industriálních objektů v evropských zemích,“ přibližuje Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví při FA ČVUT (zkráceně VCPD), které je společně s Kolegiem pro technické památky ČKAIT & ČSSI a Národním památkovým ústavem zakladatelem a úspěšným pořadatelem Bienále Industriální stopy.

Informace o Industriálních stopách 2011 budou průběžně zveřejňovány na www.industrialnistopy.cz a Facebooku www.facebook.com/industrialnistopy. Více o přednáškovém a výstavním projektu v Kostelci nad Černými lesy na projekt.pivovarkostelec.cz.

Kostelec nad Černými lesy bude v prvním kvartálu roku 2011 hostit hned tři akce spadající pod Bienále Industriální stopy 2011. 14. ledna se uskuteční přednáškový den na téma Co jsme si zbořili, spojený se stejnojmennou výstavou. 18. února naváže Co se podařilo revitalizovat a celý cyklus uzavře 18. března přednáškový den zaměřený na technické památky Podlipanska. Každý přednáškový den se skládá z jedné exkurze a šestnácti zasvěcených příspěvků. Součástí každého přednáškového bloku bude také nově vzniklá stálá expozice na dané téma umístěná v pivovarském muzeu v Kostelci nad Černými lesy, kde také bude každý přednáškový den ukončen diskuzí.

Industriální stopy sdružují desítky výstavních a divadelních akcí, odborných symposií a konferencí, společenských večerů, kde se setkávají investoři s vlastníky objektů, architekti s památkáři, vysokoškolští pedagogové s úředníky státní správy i samosprávy. K dalším akcím 6. Bienále, které naváží v polovině letošního roku, bude patřit namátkou výstava Vojtěšská huť ve studentských projektech. Od 23. června do 11. září bude v Zámecké galerii v Kladně vystavena desítka projektů studentů vysokých škol, zabývajících se problematikou místní Vojtěšské huti / Huti Koněv. „Bez svazujících předsudků, neomezováni zájmy lobbistických skupin ani úředními pravidly, věnují se mladí autoři ve svých projektech území opuštěného průmyslového areálu ať již z urbanistického nadhledu, v detailu či s konceptuální nadsázkou,“ přibližuje Benjamin Fragner.

Pořadatelé Industriálních stop mohou už nyní oznámit i některé další programové tipy. Patří k nim například pokračování úspěšné publikační řady industriálních průvodců po oblastech České republiky, K velice oblíbené nabídce Industriálních stop, které v průběhu předchozích pěti ročníků přilákaly na 100 tisíc návštěvníků, patří kulturní a společenské akce v autentických prostorách industriálních staveb. I letos se publikum může těšit například na vizuálně atraktivní a interaktivní projekty v rámci zavedeného festivalu 4+4 dny v pohybu. K tradičním a vyhledávaným formátům Bienále patří také výstavy a exkurse, které nebudou na programu chybět ani letos.

Na organizování a pořádání Bienále Industriální stopy se podílejí desítky organizací, institucí, sdružení, spolků, např: AMU, NPÚ, ČVUT, Stará kanalizační čistírna - Ekotechnické muzeum, ČKAIT, ČSSI, Český národní komitét ICOMOS, Sdružení historických sídel Čech Moravy a Slezska, divadelní soubory i kamenná divadla, muzea v čele Národním technickým muzeem a další kulturní instituce, stejně jako stovky nadšenců a dobrovolníků.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz