Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

I letos je třeba ohlídat hnízda dravců

11. 3. 2005 -, Econnect

-foto-
-foto-

Před vykradači hnízd, ale i před neukázněnými turisty a horolezci hlídají už od roku 1990 dobrovolníci hnízda ohrožených druhů dravců. Dobrovolníci vyráží do českých i slovenských hor a Akce Falco – nazvaná latinským jménem sokola – bude pokračovat i v letošním roce. Její koordinaci zajišťuje Klub ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země, který hledá pro letošek další strážce.

"V minulých čtrnácti letech se v provizorních přístřešcích pod hnízdy vystřídaly stovky strážců. Zpočátku hlídali mláďata dravců především před vykradači hnízd. Za dobu trvání Akce Falco nebylo žádné ze střežených hnízd vykradeno," uvádí koordinátor projektu Ivo Páral. Ve statistikách Klubu ochránců dravců a sov je tak zaznamenáno celkem 43 mladých rarohů velkých, 28 sokolů stěhovavých a 20 orlů královských, které jejich rodiče vyvedli z dobrovolnými strážci hlídaných hnízd.

Důvodů, proč je třeba hnízda před vyvedením mladých hlídat, je více – hnízdo může být vykradeno, stát se ale může také to, že je jsou vajíčka samicí opuštěna poté, co je při hnízdění vyrušena. Klub uvádí, že i přes přísnou ochranu a vypouštění mladých ptáků odchovaných v zajetí se jejich počty odhadují na pouhých několik desítek. "Je pravda, že v dnešní době se už zřídkakdy setkáme s vykrádáním hnízd vzácných dravců, jako jsou sokoli a rarozi. Častěji se stává, že je hnízdící pár vyrušen, své hnízdo opustí a naděje, že na obloze spatříme další svobodná křídla je zmařena. Na vině jsou většinou horolezci a neukáznění turisté, kteří mohou i bez zlého úmyslu hnízdící pár vyrušit," píšou Irena Melčová a Zdeněk Čihák, jedni z dobrovolných strážců.

A jak samotné hlídání probíhá? Dříve docházelo i k přímým kontaktům strážců s vykradači hnízd, dnes jsou větším problémem nezodpovědní horolezci. "Sice nejsou agresivní, ale zato splachovací, ignorují cedulky k zákazu vstupu a vystrojují si přímo hnízdící skálu. Když je vyženeš, dělají překvapené neználky a sotva se otočíš, už je tam nová partička a vše se opakuje," popisuje fungování hlídek v terénu David Poláček, dlouholetý člen Klubu ochránců dravců a sov. Na hlídce je třeba dodržovat klid a dobrovolníky nečeká žádné bujaré veselí, to ale neznamená, že by týden strávený hlídáním hnízda byl ztraceným časem. "Pro mě je Falco spíše místem vnitřního uklidnění, kdy naslouchám zvukům přírody, pozoruji vše v okolí a nechávám v sobě tyto dojmy rezonovat," říká David Poláček.

"Možná vás napadne, že to bude pěkná nuda, ale opak je pravdou, z vlastní zkušenosti víme, že pozorování mláďat, třeba při jejich krmení rodiči, z vás udělá nadšené ornitology amatéry," lákají strážci nové zájemce. "My sami jsme při hlídání hnízda častokrát pozorovali úžasné souboje sokolů bránících svá mláďata před jinými dravci, hledali dalekohledem lenošícího samečka, sledovali výuku létání čápů černých nebo krkavčí rodinnou idylku na vedlejší skále. Mezi nezapomenutelné zážitky patří také noční plašení výra, lovícího v blízkosti hnízda, oslňujícím světlem baterky."

Pro ochranu ohrožených dravců hledá Klub chránců dravců a sov další dobrovolníky, kteří jsou ochotni obětovat týden svého volného času a podílet se na Akci Falco přímo v terénu. Zájemci o podrobnosti mohou kontaktovat koordinátora akce na adrese akcefalco@email.cz. "Nemůžete-li se Akce Falco zúčastnit přímo, můžete nám pomoci šířením propagací nebo finančním příspěvkem," vyzývají ochranáři.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Klub ochrany dravců a sov

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz