Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kontroverzní proces s rakouskými ochránci zvířat znovu pokračuje

24. 1. 2011 - PRAHA [Econnect]

Ostře sledovaný proces se 13 rakouskými ochránci zvířat, kvůli kterému čeští aktivisté v rámci mezinárodní kampaně (rakouskaostuda.cz)
dvakrát blokovali hranice a také přelepili rakouské cedule, dnes po měsíční pauze pokračuje. V rámci dnešního líčení bude pokračovat výslech „sex-agentky“ Danielle Durand, jejíž odhalení na konci listopadu notně oživilo zájem veřejnosti o tuto kauzu a přivodilo dosud nejostřejší vlnu kritiky
postupu policie i justice ze strany médií i odborníků.

13 rakouských aktivistů stojí od března před soudem za údajné „členství ve zločinecké organizaci“ a hrozí jim až 5 let vězení. Proces je kontroverzní od samého počátku. Předmětem kritiky je především skutečnost, že aktivisté jsou obžalováni na základě legislativy určené k potlačování závažných forem organizovaného zločinu, v tomto případě je však zločinné spolčení vyvozováno především z popisů protestních akcí a radikálních názorů vyjadřovaných na internetových fórech.

Odhalení „sex-agentky“

Na konci listopadu 2010 vyšlo díky anonymně doručenému tajnému protokolu na povrch, že angažovaná ochránkyně zvířat se jménem Danielle Durand byla ve skutečnosti policejní agentkou. Zatímco bulvární média probírala především její intimní vztah s obžalovaným Felixem Hnatem, seriozní média se začala zajímat o otázku legality jejího nasazení.

Na základě tohoto odhalení byla tato agentka spolu se svým šéfem Stefanem Wappelem (na návrh obžalovaných!) předvolána na 13. prosince k soudu jako svědkyně. Výslech se protáhl na tři dny a dosud nebyl ukončen. Oba u soudu shodně tvrdili, že za 16 měsíců působení nebyla agentkou odhalena jakákoli trestná činnost a jediný „nebezpečný útok“, který agentka zaznamenala, byl ze strany myslivců vůči ochráncům zvířat.

Pod palbou kritiky

Již tak kritický postoj médií a právních expertů k tomuto procesu dosáhl po třech prosincových dnech nového maxima. Média začala o procesu již nepokrytě referovat jako o frašce, skandálu a noční můře rakouské justice. Předmětem kritiky byla především skutečnost, že policie a státní zastupitelství existenci agentky, jejíž výpověď nyní staví celé obvinění ze „zločinecké organizace“ na hlavu, záměrně utajovaly. Kritizován byl
také způsob vedení procesu ze strany příslušné soudkyně, neustálé přeformulovávání otázek, nepřipouštění otázek, které byly svědčícím policistům nepříjemné, a nakonec výslech agentky ve vedlejší místnosti, bez kontaktu s obžalovanými, tedy metodou určenou pro oběti závažných trestných činů.

Mluvčí sociálních demokratů pro otázky spravedlnosti Hannes Jarolim prohlásil, že tento proces již dospěl do „neakceptovatelného stadia“ a vyzval k jeho ukončení. Totéž učinil jeho kolega za Stranu zelených Albert Steinhauser, který na páteční tiskové konferenci oznámil, že na vyšetřovatele podá trestní oznámení a zasadí se o vytvoření parlamentního výboru k prošetření politického ovlivňování kauzy.

Předseda rakouské Amnesty International Heinz Patzelt prohlásil, že zamlčením nasazení tajné agentky došlo k porušení lidského práva na spravedlivý proces, s čímž v rozhovoru pro ORF souhlasil i ústavní právník Heinz Mayer. Podobně se vyjádřila i vedoucí institutu trestního práva na univerzitě v Linci, Petra Velten: „Že se tady obžalovaným dostává spravedlivého procesu, tomu lze již jen těžko věřit.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 1. 2011

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz