Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česká nemocnice v Ugandě slaví čtvrté narozeniny

3. 2. 2011 - PRAHA [Econnect/Charita]

Českou nemocnici v Ugandě otevřela před čtyřmi lety, v únoru 2007, Arcidiecézní charita Praha v kraji Buikwe poblíž Viktoriina jezera. Cílem tohoto rozvojového projektu je zpřístupnění zdravotní péče chudým lidem z vesnických oblastí, včetně čtyř tisíc dětí zapojených do programu Adopce na dálku® pražské Charity.

„Česká nemocnice v Ugandě je unikátní svým rozsahem i tím, že jde o skutečně český rozvojový projekt. Na provoz nemocnice totiž finančně přispívají desetitisíce dárců z celé České republiky,“ říká Petra Matulová, vedoucí Rozvojového střediska Charity Praha. „Největším úspěchem, který si nemocnice darovala ke svému čtyřletému výročí fungování je ošetření 100.000 pacienta,“ pokračuje Matulová.

Mezi nejčastější onemocnění patří malárie, tuberkulóza, HIV/AIDS, podvýživa a chudokrevnost. Petra Matulová dodává: „V podmínkách chudého venkova v rozvojové zemi je včasnost a kvalita zdravotní péče často otázkou života a smrti. Naše nemocnice zachránila život mnoha tisícům pacientů, kteří sem byli přivezeni po úrazu, těm, kteří potřebovali akutní operaci slepého střeva či kýly nebo novorozencům a jejich matkám při komplikovaných porodech.“

Stavbu nemocnice v roce 2006 hradila Charita Praha s přispěním Ministerstva zdravotnictví ČR. Provozní náklady, které se pohybují okolo 10 mil. Kč ročně, jsou kryty ze zdrojů Charity Praha (dary od individuálních a firemních dárců z celé České republiky, dary na sbírkové konto nemocnice), z příspěvků partnera projektu Vysoké školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, poplatků od pacientů a z rozpočtu kraje Mukono v Ugandě.

Vzhledem k tomu, že je nemocnice závislá na podpoře české veřejnosti, uspořádala Charita k jejím čtyřletým narozeninám mediální kampaň. Zapojila se do ní mimo jiné i Česká televize, která vysílá od poloviny ledna do poloviny února 2011 propagační spot v rámci svého programu podpory charitativních kampaní. Spuštěny byly také nové webové stránky nemocnice.

Areál nemocnice je vybudován ve vesnické oblasti, zabírá plochu cca 1 500 m2. V zařízení jsou k dis­pozici čtyři ambulantní ošetřovny s denním provozem - dospělá, dětská, chirurgická a gynekologická. Hospitalizovaní pacienti využívají čtyři lůžková oddělení a infekční jednotku. Nemocnice je vybavena velkým a malým operačním sálem, dvěma labora­torními pracovišti, rentgenem. Provoz zajišťují tři čeští a slovenští lékaři spolu se sedmdesátičlenným týmem místních pracovníků.

Vedle zdravotní péče se nemocnice věnuje také prevenci. Dvakrát týdně vyjíždí porodní asistentka a zdravotní sestra do okolních vesnických oblastí, kde se zaměřují na těhotné matky a novorozence. Součástí výjezd­ních programů jsou i osvětové přednášky zaměřené především na prevenci – od malárie až po obecné hygienické zásady. Dále jsou v rámci výjezdních programů školeny tradiční porodní asistentky a ves­nický zdravotnický personál a je prováděno HIV testování Mezi další preventivní pro­gramy patří prevence přenosu HIV z matky na dítě a prevence a léčba dětské podvýživy.

Arcidiecézní charita Praha je církevní právnickou osobou, účelovým zařízením římskokatolické církve, které si klade za cíl pomáhat na principech křesťanské lásky lidem v nouzi bez ohledu na jejich náboženskou, rasovou či politickou příslušnost. Poskytuje pomoc těm, kteří se ocitli v tíživé životní situaci nebo na okraji společnosti – zejména rodičům s dětmi, lidem bez domova, zdravotně postiženým, seniorům, dětem a dospívajícím z dětských domovů, obětem obchodování s lidmi, obětem domácího násilí, migrantům.

Významnou činností Charity Praha je také zahraniční rozvojová a humanitární pomoc. Tato pomoc je směřována především do oblasti vzdělávání, zdravotní péče a místního rozvoje. Nejznámějším je program Adopce na dálku®, jehož snahou je podpora konkrétních dětí ve studiu, a nepřímo tak i celkový rozvoj oblastí, v nichž potřebné děti a jejich rodiny žijí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz