Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologické organizace: Rozdrtí ekonomická analýza atomové sny?

9. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

Vláda dnes bude rozhodovat o zadání řady dílčích analýz týkajících se rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. Ekologické organizace jsou přesvědčeny, že nové jaderné reaktory nepotřebujeme. Proto vítají, že mezi chystanými studiemi má být analýza přímých i nepřímých finančních nákladů. Ekonomika zahraničních projektů by měla vládu varovat, před ukvapenými rozhodnutími.

Aktuální odhad ceny Evropského tlakovodního reaktoru (EPR) ve francouzském Flamanville se vyšplhal na 5 miliard eur (120 miliard korun). Projekt jde ve stopách stavby stejného typu jaderné elektrárny ve Finsku, která se prodražila na dvojnásobek původní smluvní ceny (ze 3 na 5,6 miliard eur). Problémy se nevyhýbají ani dalším účastníkům atomového tendru.

Je tedy potřeba racionálně zhodnotit ekonomiku nového temelínského projektu, jen jaderné nadšenectví tu není namístě. Hrozí, že i řadu dalších nákladů zaplatí český daňový poplatník. Materiál projednávaný vládou zmiňuje přímý náklad na licencování reaktoru českým SÚJB ve výši 1 mld. Kč ve formě veřejné služby. Na více než 12 mld. Kč pak vyjdou nové přenosové linky pro vyvedení elektrického výkonu z plánovaných reaktorů, které má zaplatit státem vlastněná ČEPS.

Zanalyzovat bude nutné odvod prostředků na jaderný účet na nakládání s radioaktivními odpady. Provoz nových reaktorů by zásadně ovlivnil celkové množství vyhořelého jaderného paliva v České republice a tím i potřebnou kapacitu úložiště.

Podle ekologických organizací musí analýza zahrnout rovněž plnou finanční odpovědnost provozovatelů jaderných elektráren za jadernou škodu, neboť současné omezení ve výši 8 mld. Kč je nedostatečné a neodpovídá ani přijatým mezinárodním úmluvám. Opomenout nelze ani náklady na policejní ochranu zařízení i souvisejících transportů radioaktivních materiálů nebo vojenské zabezpečení vzdušného prostoru.

V posouzení nesmí být také opomenuta nulová varianta. Například z předchozích prohlášení ministra průmyslu Kocourka není jasné, zda bude Česko nové jaderné reaktory vůbec potřebovat. Ekologické organizace loni představily koncepci Chytrá energie: konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou během čtyř desetiletí proměnit českou energetiku. Kalkulace potvrzují, že lze zajistit dostatek energie pro české domácnosti a průmysl bez rozšiřování uhelných dolů a nových atomových reaktoru.

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: „Jaderná energetika zajišťuje pouhá 2,5 procenta energie ve světě. Těžko to bude lepší, když jde o velmi drahý způsob výroby elektřiny, který navíc přináší řadu výrazných environmentálních i bezpečnostních problémů.“

Martin Sedlák z Hnutí DUHA uvedl: „Česko se bez dalších reaktorů obejde. Zelené zdroje v kombinaci s obrovským potenciálem zvyšování efektivity mohou zajistit dostatek energie pro české domácnosti a průmysl. Vedle těchto čistých řešení vypadá nová jaderná elektrárna jako pouhá poznámka pod čarou. A navíc mají nespornou výhodu, investiční náklady obnovitelných zdrojů klesají a do deseti let budou atomu šlapat na paty.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz