Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Globální akční den: Po celém světě se budou konat akce na podporu demonstrantů v Egyptě

11. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

Amnesty International pořádá shromáždění, na kterém vyjádří solidaritu s demonstranty v Egyptě a dalších zemích Blízkého východu a severní Afriky. Akce je součástí mezinárodní iniciativy, shromáždění zároveň proběhnou v Londýně, Paříži, New Yorku, Sydney a na dalších místech. Akce se uskuteční v sobotu 12. února, 15:00-15:30, před egyptskou ambasádou, Pelléova 14, Praha 6. Účastníci budou oblečeni v barvách egyptské trikolory.

Podle zprávy televize Al-Arabíja dnes prezident i s manželkou Suzanne opustil Káhiru. Letecký speciál odletěl z vojenské základny na předměstí metropole, zřejmě zamířil do rezidence prezidenta v letovisku Šarm aš-Šajch na Sinaji.

V Egyptě se už řadu týdnů konají demonstrace proti režimu prezidenta Husní Mubaraka a za jeho odstoupení. Včera opět v Káhiře a Alexandrii demonstrovaly statisíce lidí a do pozdního večera s napětím očekávali projev prezidenta. Podle nejrůznějších zdrojů včetně CIA měl prezident ohlásit svojí rezignaci, avšak ten tak neučinil. Pouze oznámil, že část svých pravomocí předá viceprezidentovi Umaru Sulajmánovi a zůstane formální hlavou státu do zářijových voleb. Poté slíbil, že předá moc tomu, koho si lid ve svobodných volbách zvolí. Kromě toho prohlásil, že ustanoví komisi, která připraví reformu ústavy.

Projev prezidenta vzbudil mezi demonstraty rozhořčení a většina z nich zamířila k prezidentskému paláci, tomu však zabránila armáda. Její role v nepokojích v Egyptě zatím směřovala k podpoře prezidenta a "peacekeepingu" mezi sympatizanty a odpůrci Mubaraka. Dnes ráno však vůdci armády zveřejnili prohlášení, ve kterém podpořili stanovisko prezidenta a žádají demonstranty, aby ukončili své protesty. Vůdci armády prohlásili že jakmile to okolnosti umožní, bude zrušen výjimečný stav v zemi, který trvá už 30 let.

Experti na Blízký Východ považují armádu za klíčový prvek, který rozhodne, kam bude směřovat další vývoj v Egyptě. Rosemary Hollis z londýnské City University řekla: "Armáda je v otázce podpory Mubaraka zřejmě rozdělená. Ačkoliv mu nyní veřejně deklarovali podporu, její postoj v průběhu protestů nebyl zcela jednoznačně na jeho straně. V každém případě lze očekávat, že armáda bude mít poslední slovo v otázce nového režimu".

Muhammad Baradej, jeden z hlavních vůdců egyptské opozice, v reakci na projev prezidenta Mubaraka vyzval armádu, aby zemi spasila. "Egypt exploduje. Armáda musí okamžitě zemi zachránit," napsal Baradej na sociální síti Twitter.

Egypťanům, kteří protestují proti chudobě, korupci a policejní zvůli a dovolávají se konce vlády prezidenta Husního Mubaraka, hrozí hrubé zacházení a svévolné zadržování. Od 25. ledna 2011 bylo bezpečnostními silami zabito nejméně 14 demonstrantů a více než tisíc lidí bylo zadrženo. Podle OSN byly při nepokojích zabity už stovky obyvatel.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

12. 2. 2011

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Tipy Econnectu pro oblast Lidská práva

Lidská práva v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
Migrace on line - vše o mezinárodní migraci

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz