Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Právníci EPS upozorňují na kauzu Hyundai v Nošovicích. V dokumentárním filmu Víta Klusáka

17. 2. 2011 - PRAHA [Econnect/EPS]

Do kin dnes míří film Víta Klusáka – Vše pro dobro světa a Nošovic. Zabývá se případem výstavby továrny Hyundai v Nošovicích, jemuž se právníci EPS věnují již od roku 2005.

Na premiéře sklidil film nadšené ovace a velké pozornosti se těšila také navazující diskuze, které se účastnili dva právníci EPS – Jiří Nezhyba a Pavel Franc, kteří také ve filmu vystupují. Film pojednává o tom, jak tehdejší vládnoucí garnitura kraje v čele s hejtmanem Evženem Tošenovským a pod taktovkou jeho náměstka Pavla Drobila (bývalého ministra životního prostředí) psychicky zlomila zemědělce a vlastníky pozemků, kteří odmítali prodat pozemky pro plánovanou továrnu společnosti Hyundai.

Pavel Franc, programový ředitel EPS říká: „Největší hodnotou nového Klusákova filmu je to, že zdokumentoval pro dnešní i příští generace, že i v novodobé historii českého státu je možné, aby politická reprezentace před zraky široké veřejnosti vystavila občany takovému psychickému tlaku, že pak nedobrovolně prodají své majetky. Doufáme proto, že se celá kauza stane mementem a odstrašujícím případem, který by se neměl opakovat.“

Právníci EPS se kauze věnovali od počátku. Pomáhali vlastníkům pozemků, kteří byli politickou reprezentací vydíráni, vláčeni médii a vykreslování jako škůdci státu. Vlastníci pozemků povolili teprve poté, co obdrželi anonymní dopisy, ve kterých jim bylo vyhrožováno smrtí. EPS dodnes považuje za alarmující, že Moravskoslezskému kraji – veřejné instituci – a jeho politické reprezentaci nevadilo, že odkoupil pozemky od lidí, kteří takto neučinili svobodně, ale v tísni, a podepisovali smlouvy pouze ve strachu. Ba naopak, kraj podle názoru EPS k tomuto stavu úmyslně přispěl tím, že slíbil každé domácnosti v Nošovicích 100 000,- Kč, pokud se postaví závod Hyundai. To pochopitelně vedlo k rozeštvání místní komunity a osobní nenávisti vůči těm, kteří pozemky nechtěli prodat. Právníci EPS zastupovali některé z postižených vlastníků. Podali trestní oznámení na neznámého pachatele, policie však celou záležitost dodnes nevyřešila.

Někteří z vlastníků pozemků, kteří ve strachu prodali, se obrátili na EPS a požádali, aby v kauze již nečinil dalších právních kroků. Právníci EPS ctí vůli a stav partnerů, s nimiž spolupracují. Přestože měli přichystanou kompletní strategii mediálních a právních kroků proti investici Hyundai, všechny své další kroky zastavili. O této skutečnosti společnost Hyundai nevěděla, proto se obrátila na EPS s žádostí o jednání a o uzavření smlouvy „o neútočení“. EPS na jednání po jistém váhání přistoupil. Vznikla tak obsáhlá smlouva „Deklarace porozumění “ podepsaná mimojiné za účasti státu, která zavázala Hyundai k celé řadě veřejně prospěšných kroků. Přestože EPS z této smlouvy nezískala jakýkoliv hmotný či nehmotný benefit, dodnes je opakovaně v souvislosti s touto kauzou obviňována z „výpalnictví“.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz