Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Díváme se na vás - happening před čínskou ambasádou

8. 3. 2011 - PRAHA [Econnect]

Amnesty International pořádá u příležitosti Dne Tibetu happening před čínskou ambasádou v Praze. Každý účastník si nasadí speciální brýle, skrze něž se podívá na bezpráví v Tibetu. Datum: 10. března 2011 v 18:30. Místo: Praha 6, Pelléova 18.

Uplynulo již 52 let od povstání Tibeťanů a letošní akce Amnesty International nese jasný vzkaz, nejen diplomatickým zástupcům Čínské lidové republiky: Situace v Tibetu nás stále zajímá. Pomocí speciálních neonových brýlí, které budou k dispozici pro všechny účastníky demonstrace, dáme najevo, že situaci „sledujeme“. Podpoříme také konkrétního vězně svědomí, mnicha Jigme Gyatsa, který je za své aktivity odsouzen k 15 letům vězení.

Současná situace v Tibetu

Už 52 let uplynulo od brutálního rozprášení tibetského národního povstání čínskou armádou. 86 000 Tibeťanů při povstání padlo, mnoho dalších bylo nuceno odejít do exilu – včetně dalajlámy.

I v současnosti jsou obyvatelé Tibetu a dalších tibetských oblastí vystaveni porušování lidských práv. Podle dostupných informací roste počet politických vězňů, dochází k omezování práva na svobodu projevu, náboženského vyznání či možnosti se volně sdružovat. Úřady též omezují přístup ke komunikačním prostředkům a zvyšují tlak na země, které prokazují otevřenost k diskusi o tibetské otázce.

Represe také výrazně snižují dostupnost informací o případech bezpráví v Tibetu. Každý, kdo předává informace do zahraničí, se vystavuje nebezpečí. Terčem postihů již nejsou jen mniši či lidé zapojení do protestů, ale také ti, kteří se snaží uchovat tibetskou kulturu. Patří mezi ně umělci, spisovatelé nebo populární zpěváci. Úřady postihují i takové projevy nesouhlasu, jakým je například stažení „reakčních písní“ do mobilního telefonu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz