Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologické organizace: Zrušení veřejné kontroly usnadní korupci

15. 3. 2011 - PRAHA [Econnect]

Ekologické organizace varují před návrhem ČEZu, a.s. na faktické vyloučení veřejnosti z posuzování dopadů velkých projektů na životní prostředí. Zároveň vyzývají ministra životního prostředí, aby přehodnotil svůj záměr vyloučit občany z rozhodování o jejich okolí. Vyřazení veřejné kontroly by poprvé v historii České republiky zásadně omezilo občanská práva a významně usnadnilo korupci.

Na své nadcházející schůzi budou poslanci ve druhém čtení projednávat návrh, který zkracuje a zjednodušuje povolování velkých elektráren či přehrad. Návrh tak naprosto nesystémově rozšiřuje skupinu „privilegovaných“ projektů, které přestože patří mezi největší a neproblematičtější budou mít nestandardně omezený prostor pro vyjádření orgánů veřejné správy i veřejnosti. „Například na dokumentaci EIA pro Plavební stupeň Děčín odeslalo připomínky 88 jednotlivých občanů a 22 nevládních neziskových organizací. Znamená to jedno - veřejnost má o velké a zásadní stavby zájem a využívá možnost vyjádřit svůj názor. Brát lidem možnost podílet se na rozhodování je nedemokratický krok zpátky.“, říká Jana Vitnerová z organizace Arnika.

Poslanci budou hlasovat také o návrhu společnosti ČEZ, který by do sloučeného řízení zahrnul dokonce i posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Tím by ale tento proces zcela ztratil smysl. "Pokud by měla být schválena novela zákona, na níž spolupracoval ČEZ a další energetické firmy, budou zásadně omezena práva obcí a vlastníků pozemků, nad nimiž se poklenou stožáry s dráty elektrického vedení z Temelína, Prunéřova a dalších elektráren. Ve zjednodušeném a zkráceném řízení by pak byly schvalovány dokonce i nové atomové reaktory a další velké elektrárny.", upozorňuje Edvard Sequens z organizace Calla. V důsledku schválení takového návrhu hrozí České republice sankce ze strany EU.

Dokonce i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, mezi jehož úkoly patří chránit široký prostor pro vyjádření občanů, nově navrhuje omezení těchto práv. Nevládní organizace proto Tomáše Chalupu písemně vyzvaly, aby svůj ohlášený záměr přehodnotil.

Senátní novela i Chalupův návrh v konečném důsledku zásadně omezují občanská práva, ruší veřejnou kontrolu a uvolňují další prostor pro korupci a předražování veřejných zakázek. Ani jeden z nich přitom vůbec neřeší hlavní příčinu prodlužování přípravy staveb – příliš roztříštěný a komplikovaný systém povolování, chyby v rozhodování úřadů, absenci služebního zákona a pomalost soudních procesů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz