Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Klimatické změny: Himalájské ledovce tají, hrozí nedostatek vody

18. 3. 2005
Martin Hiller (pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva) [WWF/Econnect] -


Himalájské ledovce jsou mezi nejrychleji ustupujícími ledovci na planetě kvůli dopadu globálního oteplování. Světový fond na ochranu přírody (WWF) varuje, že může hrozit nedostatek vody pro stovky milionů obyvatel, kteří jsou závislí na řekách napájených ledovci v Číně, Indii a Nepálu.

Nová zpráva WWF nazvaná An Overview of Glaciers, Glacier Retreat and Subsequent Impacts in Nepal, India and China upozorňuje, že rychlost tání himalájských ledovců se zrychluje s postupem globálního oteplování. Podle zprávy ledovce v tomto regionu ustupují průměrným tempem 10-15 metrů za rok.

„Rychlé tání himalájských ledovců nejdříve zvýší hladinu vody v řekách, což způsobí dalekosáhlé záplavy,“ řekla Jennifer Morganová, ředitelka programu WWF pro globální klimatické změny. „Avšak za několik desetiletí se tato situace změní a hladina vody v řekách bude klesat. To může způsobit rozsáhlé ekonomické a ekologické problémy pro obyvatele v západní Číně, Nepálu a severní Indii.“

Himalájské ledovce jsou zdrojem vody pro sedm asijských největších řek a zajišťují celoroční zásobování vodou pro stovky milionů lidí v Indii a Číně. V souvislosti s úbytkem vody bude také klesat energetický potenciál vodních elektráren. To může zapříčinit problémy v průmyslu a omezení zavlažování bude znamenat také nižší zemědělskou úrodu.

V Nepálu roste průměrná roční teplota o 0,06°C za rok. Podle zprávy se ukazuje, že tři nepálské řeky pramenící ve sněhových polích ztrácí vodu. V mokřadech v čínském Qinhai Plateau lze pozorovat pokles hladiny jezer, jejich úbytek, slabý tok vody v řekách a vodních tocích a vysychání močálů. V Indii ledovec Gangotri, který je zdrojem vody pro největší tamější povodí, ustupuje průměrným tempem 23 metrů za rok.

Zpráva byla zveřejněna v předvečer dvoudenního setkání ministrů 20 zemí s největší spotřebou energie, včetně Číny a Indie. Setkání se uskutečnilo po schůzce ministrů G8, které se zabývalo klimatickými změnami a problémem Afriky. WWF zaslalo zúčastněným ministrům dopis, ve kterém zdůraznilo potřebu zařadit klimatické změny mezi témata, která vážně ohrožují naší bezpečnost a možnosti rozvoje.

„Ministři by si měli uvědomit, že svět čelí ekonomické a rozvojové katastrofě, jestliže se úroveň globálního oteplování nezpomalí,“ Jennifer Morganová. „Tyto země by měly spolupracovat na snížení emisí CO2, zvýšit využívání obnovitelných zdrojů energie a implementovat opatření týkající se energetické účinnosti.“

Martin Hiller (pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz