Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Desátý ročník ankety Strom roku: Navrhněte svůj oblíbený strom

18. 3. 2011 - BRNO [Econnect]

Znáte zajímavý strom? Přihlaste jej do soutěže! Nadace Partnerství vyhlásila další ročník oblíbené celostátní ankety Strom roku. Své návrhy na nejsympatičtější strom České republiky můžete posílat od prvního jarního dne 21. března až do 15. května. Do finále postoupí dvanáct stromů vybraných porotou soutěže. O vítězi rozhodne veřejnost prostřednictvím zpoplatněného hlasování, jehož výtěžek poputuje na výsadby stromů. Odměnou pro vítěze ankety bude odborné ošetření a postup do celoevropského kola.

Anketa Strom roku letos slaví své desáté výročí. Jaký strom má šanci stát se jejím jubilejním vítězem? „Na rozdíl od jiných soutěží a anket nehledáme nejstarší, nejvyšší nebo nejkrásnější strom Do ankety patří stromy se zajímavou historií nebo silným příběhem, které dokáží stmelit žáky ve škole, sousedy nebo celou obec,“ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství a dodává, že právě posílení vztahů mezi lidmi a jejich všímavého postoje k zeleni je největším přínosem ankety.

Nominovat oblíbený strom do ankety může kdokoliv. Své favority mohou přihlásit mateřské a základní školy, sdružení, spolky, jednotlivci i obce z celé republiky. „Zasílat mohou také návrhy stromů, které ohrožují necitlivé zásahy a negativní dopady lidských činností. Tyto stromy pak porota ocení titulem Strom hrdina,“ vysvětluje Hana Rambousková. Každý návrh by měl obsahovat základní informace o stromu (druh, stáří, výška, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice), jeho příběh a fotografii nebo obrázek. Nominaci je potřeba zaslat do neděle 15. května na adresu Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno, nebo na e-mail strom.zivota@nap.cz.

Anketa jednoduchým způsobem rozvíjí vztah lidí ke stromům a zároveň podporuje zachování rozmanitosti přírody. Úspěšný model ankety, do kterého od roku 2002 zapojilo téměř 370 tisíc lidí, se Nadaci Partnerství podařilo zavést také do ostatních evropských zemí - Bulharska, Rumunska, Maďarska a Polska. Vítězové národních kol pak postupují do mezinárodní ankety nazvané Evropský strom roku. V loňském roce se vítězem stal Hromův dub z Olomoucka, do ankety se zapojilo 40 560 lidí a celkový výtěžek ankety činil 140 000 korun.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 238 miliónů korun 2 722 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.
Nevyřešíme problém za vás, vyřešíte ho s námi!

Celostátní anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí. Hlavním cílem ankety je posilovat místní komunitu a její pozitivní postoj k zeleni a přírodě. Do finále ankety postupuje 12 stromů, o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím zpoplatněného hlasování. Výtěžek z hlasování směřuje na financování výsadeb stromů. Vítěz ankety Strom roku je oceněn vždy 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů.

Ubývání biodiverzity neboli rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů je jedním z nejvážnějších globálních problémů současnosti. Největší negativní změny jsou pozorovány v některých rozvojových zemích, zejména v oblasti tropického pásma. Snižování biodiverzity se však nevyhýbá ani České republice. Přestože je česká příroda charakteristická svou vysokou druhovou i krajinnou rozmanitostí, mnoho druhů rostlin a živočichů patří mezi kriticky nebo silně ohrožené. Nadace Partnerství se snaží svými aktivitami na tento negativní trend upozornit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz