Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Od dubna mohou školy učit o přírodě přímo v přírodě

5. 4. 2011 - LIBEREC [Econnect]

Školy v Libereckém kraji mají novou možnost, jak učit své žáky o přírodě přímo v přírodě. Čmelák - Společnost přátel přírody pro ně připravila dva netradiční terénní ekologické výukové programy „Za Naturou na túru“, které probíhají v chráněných územích Jedlový důl u Josefova dolu a Údolí Jizery u Semil a Bítouchova. Od dubna 2011 do konce roku se jich školy mohou účastnit zcela ZDARMA.

„V našich terénních programech se snažíme využívat netradiční způsoby výuky, které rozšiřují nejenom znalosti dětí, ale zlepšují i jejich schopnost pracovat ve skupině, řešit problémy a hledat odpovědi na to, co se děje v přírodě. Zároveň musí děti ale i bavit,“ říká lektor Lubomír Jiřiště ze Čmeláka.

Každý program má proto svůj příběh a účast na něm bude pro děti jedinečným zážitkem. V Jedlovém dole se vydají vzhůru proti proudu říčky Jedlová a díky poznatkům, které získají v programu „Horem pádem vodopádem,“ se podívají na Jizerské hory zcela novým pohledem. V programu „Za obřími hrnci Jizery“ budou mapovat kaňon Jizery, který řeka neustále prohlubuje a mění.

Obě lokality jsou dostupné vlakem. Programy jsou určené pro žáky středních škol a druhého stupně základních škol. Žáky vždy provází zkušený lektor. „Programy jsme odzkoušeli již na podzim a děti nejvíce zaujala aktivita, kdy v kaňonu Jizery pátrají po skalách a hledají v nich podoby zvířat nebo nadpřirozených bytostí,“ ohodnotil zkušenosti s výukou Lubomír Jiřiště.

Výukové programy jsou součástí celorepublikového projektu Za Naturou na túru, který ukazuje, jak o přírodě učit nápaditě a efektivně. Ideou projektu a jeho 25 terénních ekologických výukových programů je přenést část výuky přírodopisu a ekologie do přírody, kde mohou žáci vidět v souvislostech to, co se za zavřenými dveřmi třídy obtížně vysvětluje.

„Při přípravě výukových programů se kromě rozmanitých témat objevuje vždy jedno společné. Tím je vysvětlení, co se vlastně chrání soustavou NATURA 2000 a proč to chránit chceme. Tomu veřejnost často nerozumí a to bychom chtěli změnit,“ komentovala účel projektu Erika Smrtová ze sdružení Apus, které celý projekt vede a zastřešuje. Přehled terénních ekologických výukových programů včetně on-line objednávky naleznou školy na webových stránkách www.zanaturou.cz.

Čmelák – Společnost přátel přírody
Občanské sdružení, jehož posláním je chránit, rozmnožovat a obnovovat rozmanitost přírody. Tyto aktivity propojuje s ekologickou výchovou, osvětou i činností v sociálním sektoru. Sdružení vzniklo v roce 1994, až do roku 2002 působilo pod názvem Staří ochránci Jizerských hor.

Apus
Občanské sdružení, které se svou činností zaměřuje především na environmentální výchovu a vzdělávání. Dále dlouhodobě rozvíjí aktivity v regionálním značení výrobků. Apus vznikl v roce 1996 a do poloviny roku 2008 působil pod názvem Regionální environmentální centrum Česká republika, o.s. (REC ČR). V roce 2008 se organizace osamostatnila a jako svůj nový název zvolila Apus.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz