Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt teenagerů a pamětníků: Skautské století sbírá příběhy, které by neměly zapadnout

5. 4. 2011 - PRAHA [Econnect]

Setkávání příslušníků mladší a starší generace, jejich vzájemné porozumění a uchování vzpomínek a osobních příběhů lidí perzekvovaných za nacistického i komunistického režimu – to jsou hlavní cíle projektu Skautské století. Jeho výstupem je webová stránka, která bude nejbohatším zdrojem materiálů o historii skautingu na našem území.

„Stránka Skautské století je součástí stejnojmenného projektu, který si klade za cíl zprostředkovat setkávání mezi příslušníky mladší a starší generace v Junáku a zmenšovat tak prohlubující se mezery mezi nimi,“ vysvětluje vedoucí projektu Miloš Říha. „Stejně důležitým cílem je prostřednictvím nahrávek pamětníků uchovat osobní svědectví o vývoji skautingu na našem území i pro příští generace,“ dodává.

"Leželi jsme tváří k zemi a jeden esenbák do nás vystřílel celý zásobník, já to koupil do nohy, pak jsem slyšel, že je někdo okřiknul - soudruzi, soudruzi, neprasečte, potřebujeme taky nějaký živý!" říká v jedné z nahrávek Radomil Raja, který se v červenci 1949 se skupinou sedmi dalších skautů pokusil přejít hranice v Jizerských horách. Za ranního rozbřesku je ve stanech přepadla státní bezpečnost, dva z nich při zásahu zastřelila a zbytek zatkla. Většině z nich bylo méně než osmnáct let.

Tento i řada dalších podobně silných příběhů mohly zůstat zapomenuty, pokud by se nenašel někdo, kdo by příběhy pamětníků začal natáčet a sbírat. Sdružení Post Bellum nebo Ústav pro studium totalitních režimů podobných nahrávek získali již stovky. V tuto chvíli, a ve spolupráci s oběma uvedenými organizacemi, se k podobné aktivitě chystají skauti a skautky z celé republiky. Stovky mladých tak začnou natáčet vzpomínky skautských pamětníků a umisťovat je na internet.

„Natočili jsme první nahrávku s bývalou vedoucí skautských dívčích oddílů v Kobylisích. Samy jsme byly překvapené, kolik nového jsme se toho při setkání dozvěděly. Určitě budeme pořizovat další,“ říká třiadvacetiletá skautka z pražských Kobylis Kateřina Kudělová.

Nová webová stránka bude slavnostně pokřtěna tento čtvrtek na diskuzním večeru v budově Ústavu pro studium totalitních režimů, kterého se zúčastní dva pamětníci se zkušeností s komunistickými věznicemi. Stránku slavnostně pokřtí dva skautští patroni celého projektu: bývalý předseda PEN Klubu Jiří Stránský a bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová.

Pořizování nahrávek pamětníků v rámci projektu Skautské století bylo finančně podpořeno z programu Mládež v akci a nadací Vodafone. Hlavními partnery projektu jsou Český Rozhlas, sdružení Post Bellum a Ústav pro studium totalitních režimů. Webová stránka Skautské století je přístupná na adrese www.skautskestoleti.cz.

Diskuzní večer se setkáním se skautskými pamětníky, na kterém bude pokřtěna webová stránka Skautské století, se bude konat ve čtvrtek 7. dubna od 17 hodin v budově Ústavu pro studium totalitních režimů (Siwiecova 2, Praha).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz