Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Požár v Chropyni může mít dlouhodobější následky, při hoření PVC se totiž uvolňují dioxiny

8. 4. 2011 - PRAHA [Econnect]

Požár, který v Chropyni zachvátil výrobu obalů z PVC, může mít vážnější následky, než se na první pohled zdá. „Při hoření PVC vznikají ve velkém množství dioxiny. Když došlo k podobnému požáru v Hamiltonu v Kanadě, nemohli lidé po něm konzumovat potraviny ze zahrad a domácích chovů. Týká se to hlavně zvířat, protože dioxiny se kumulují v živočišných tucích. Po požáru by se tedy měly provést analýzy prachu, popele a stěrů ze stěn. Současně by se měla sledovat hladina dioxinů například u drůbeže z domácích chovů v okolí,“ upozornil v souvislosti s chropyňským požárem RNDr. Jindřich Petrlík.

Sdružení Arnika bude v tomto smyslu apelovat na hygienu a další orgány státní správy. „Současně nabídneme pomoc se zajištěním analýz,“ dodal Petrlík.

Nebezpečné dioxiny vznikají a uvolňují se do ovzduší i při jiných požárech, kde je PVC anebo jiné chlorované látky. Ke známým případů patří například požár podniku Linde Frigera v Berouně v roce 1998 anebo požár spalovny Emseko ve Zlíně v roce 1997. Tyto látky neodhalí jednoduchá měření, která se běžně provádějí při požárech, je na ně třeba složitější vybavení, a proto se o nich lidé většinou ani nedozví, protože se náročné analýzy neprovedou. Vysoké koncentrace unikaly dříve do ovzduší také ze spalovny odpadů situované do areálu Technoplastu. Nejspíš unikaly do ovzduší i při opakovaných požárech v této spalovně.

Jednou z možností, jak se vyhnout nebezpečí úniků dioxinů při požárech je náhrada PVC jinými nechlorovanými plasty. Ty jsou z hlediska dopadů na životní prostředí hodnoceny lépe. „Byl to ale právě chropyňský provoz dodávající na trh balicí fólie z PVC, kdo lobboval pro zrušení zákazu výroby obalů z PVC, který zavedl v České republice zákon o odpadech a který měl vstupit v platnost v roce 2001. Tento zákaz byl nakonec i pod tlakem z EU v naší legislativě zrušen. „Pokud by se tak nestalo, mohl mít dnešní požár v Chropyni méně závažné následky,“ řekla Mgr. Jana Mikulášková z pobočky Arniky v Uherském Hradišti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz