Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace zveřejnilo tisíce stran tajných dokumentů o ropné skvrně v Mexickém zálivu

19. 4. 2011 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Den před výročím výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon, zveřejnilo Greenpeace dokument popisující, jak se společnost BP pokoušela ovlivňovat vědce, bagatelizovat velikost i dopady ropné skvrny a zakrýt skutečný rozsah největší ropné havárie v americké historii. Greenpeace USA dále spustilo internetovou stránku s názvem „polluter watch“, kam byly nahrány tisíce interních dokumentů vztahující se k loňské ropné havárii v Mexickém zálivu.

Studie Greenpeace shrnuje zejména hlavní klíčové skutečnosti:
… 80 % ropy z havárie je stále ještě nutné odstranit;
… společnost BP ani pobřežní hlídka neprovedly přesná měření objemu skutečně uniklé ropy;
… výzkum byl manipulován, aby odváděl pozornost od ekologických dopadů, a namísto toho byly protlačovány pozitivní zprávy
… že společnost BP poskytovala rozsáhlé prostředky vědcům, kteří byli ochotní hrát podle jejích pravidel.

„I když BP původně tvrdila, že uniká pouze 1 000 barelů ropy denně, skutečné číslo je odhadováno na 60 000 barelů denně, celkem tedy 4,4 miliony barelů za celou dobu téměř tří měsíců, než se BP podařilo vrt utěsnit,“ říká vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR Jan Freidinger a doplňuje: „Tyto skutečnosti svědčí o záměrném pokusu ropné společnosti BP i státních úřadů nepodávat veřejnosti pravdivé informace o rozsahu škody jak na životním prostředí, tak i pro místní obyvatele na pobřeží Mexického zálivu“.

Greenpeace USA dnes proto spustilo internetové stránky „polluter watch“ (www.polluterwatch.com), kde mohou návštěvníci v on-line databázi prohledávat zhruba 30 000 stran dosud neveřejných dokumentů, které byly získány na základě zákona o svobodném přístupu k informacím (Freedom of Information Act, FOIA). Tyto dokumenty zahrnují interní vládní korespondenci se společností BP, důkazy o sporech mezi vědci a vládními úředníky a dokonce záznamy letů od pilotů, kteří byli nasazeni v postižené oblasti. Smyslem této databáze je odhalení skutečných příčin i dopadů této ropné havárie a také pomoc místním obyvatelům při žádosti o kompenzace.

„Společnost BP a federální vláda se pokusily zakrýt skutečné dopady této největší ropné havárie v americké historii. Doufáme, že tato webová stránka pomůže odhalit, jak to dělaly, a umožní místním obyvatelům získat kompenzace, jaké si zaslouží. Faktem je, že k takovým katastrofám bude docházet znovu, dokud naši lídři nepochopí, co se tu odehrálo, a tvrdě se nepostaví mocné ropné lobby,“ prohlásil Kert Davies, vedoucí výzkumu z Greenpeace USA.

Místní nezisková organizace The Gulf Restoration Network zaměřená na obnovu a ochranu životního prostředí Mexického zálivu a podporu místních obyvatel dnes vyzvala své členy, aby se na webovou stránku s databází přihlásili a začali vyhledávat důkazy.

„Vlády po celém světě uvažují o povolení nových hlubokomořských vrtů, jako například v případě firmy Shell nebo BP v Arktidě, a proto je nezbytně nutné, aby byly odhaleny skutečné náklady havárie Deepwater Horizon. Je důležité, aby se ropný průmysl ukázal takový, jaký je ve skutečnosti: smrtonosný, nebezpečný a korumpující. Kolik životů a domovů musí být ještě zničeno, než se konečně odhodláme k činu a přejdeme na bezpečnou a čistou energii z obnovitelných zdrojů, kterých je dostatek,“ prohlásila Tzeporah Berman, vedoucí programu Klima a energetika Greenpeace International.

Dlouhodobé ekologické dopady způsobené ropnou skvrnou v Mexickém zálivu nebudou zcela jasné ještě řadu let. Již nyní však uvádí třeba časopis Conservation Biology, že celková úmrtnost delfínů a velryb v důsledku ropné skvrny může být až 50krát vyšší než činily původní odhady. Greenpeace vyzývá vlády, aby změnily kurz a místo závislosti na špinavých fosilních palivech zvolily cestu čistých a bezpečných energetických technologií.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz