Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

AI: Prošetřete zločiny příslušníků bezpečnostních sil v Egyptě

20. 4. 2011 - PRAHA [Econnect]

Příslušníci bezpečnostních složek, kteří po desetiletí tvrdě potlačovali obyvatele Egypta, musí být pohnáni k zodpovědnosti. U příležitosti vydání usvědčující zprávy o zneužívání krizového stavu bezpečnostními silami za bývalého prezidenta Husního Mubaraka to dnes uvedla organizace Amnesty International.

„Pod rouškou výjimečného stavu měly státní bezpečnostní síly prezidenta Mubaraka po celá léta dovoleno páchat hrubé násilí bez obav z trestu," tvrdí AI International.

Ve zprávě Čas pro spravedlnost: rezavějící vězeňský systém v Egyptě, která je výsledkem několika misí Amnesty International do Egypta, žádá AI okamžité a nezávislé vyšetřování porušování lidských práv obávanou Státní bezpečnostní pátrací službou (SSI). AI je připravena podpořit vyšetřování tím, že poskytne egyptským úřadům svůj archiv lidsko-právních zpráv. „Egypťané se musí dočkat spravedlnosti za bezpráví, které v minulosti zažívali,“ dodala AI.

Zpráva o působení SSI: mučení lidí u výslechu, nulový kontakt se světem

Amnesty International vyzvala k okamžitému ukončení výjimečného stavu, který trvá již 30 let. Vyzvala rovněž ke zrušení všech ustanovení Krizového zákona. Krizový zákon dává bezpečnostním silám rozsáhlou moc, pozastavuje některá ústavní práva, umožňuje vytvoření mimořádných soudů, omezuje opoziční politickou činnost, demonstrace a organizace občanské společnosti a legalizuje cenzuru.

V posledních týdnech AI zdokumentovala pokračující případy mučení, svévolného zadržování, procesů s civilisty před vojenskými soudy a potlačování svobody projevu státními orgány. „Uniformy se změnit mohly, ale byli jsme svědky opakování stejných vzorců zneužívání,“ uvedla AI.
SSI úředníci zadržovali kritiky egyptských úřadů a lidsko-právní aktivisty ve správní vazbě, a to tak dlouho jak chtěli, aniž by je stíhali v trestním řízení. Úřady nikdy nezveřejnily, kolik lidí bylo takto zadržováno. Národní a mezinárodní organizace pro lidská práva odhadly jejich počet v posledních letech Mubarakovy vlády na 6 000 až 10.000.

V květnu 2010 přitom egyptské úřady sdělily, že správní vazby mohou být použity pouze k prevenci terorismu či trestné činnosti související s drogami. Ve skutečnosti úřady dlouhodobě zneužívaly mimořádné pravomoci k potlačení svobody projevu, shromažďování a pokojné politické opozice.

Ve stovkách případů, které Amnesty International zkoumala, nebyly zadržené osoby nikdy informovány o důvodu zatčení, mnoho z nich nemělo možnost kontaktu s vnějším světem ani nárok na právní pomoc. Někteří zmizeli na celé měsíce. Běžnou praxí bylo mučení vězňů, včetně elektrických šoků, bití a bičování.

Amnesty International vyzývá k odškodnění obětí porušování lidských práv, včetně finančního vyrovnání a také ke garanci, že v zemi dojde k zásadní reformě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz