Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BRNO Blokuje: přijďte 1. května nenásilně zablokovat neonacistický pochod

29. 4. 2011 - BRNO [Econnect]

Iniciativa BRNO Blokuje dnes zveřejňuje konkrétní informace o nenásilné blokádě neonacistického pochodu. Sraz účastníků a účastnic je ve 13:00 na Malinovského náměstí. Poté se lidé pokusí poklidně zablokovat vstup do ulice Cejl, aby zabránili neonacistickým organizacím hlásat rasismus a šířit strach ve čtvrti obývané zejména Romy a Romkami. Nenásilnou blokádu podpořila řada významných osobností, nejnověji exprezident Václav Havel. Mluvčí BRNO Blokuje předali policii i magistrátu důkazy o neonacistickém pozadí pochodu a pořadatelů a žádají rozpuštění akce nebo odklonění průvodu.

Lidé, kteří chtějí nenásilně zabránit neonacistickému pochodu ulicí Cejl, se sejdou v neděli 1. května přesně ve 13:00 na Malinovského náměstí před Domem umění. Poté účastníci a účastnice poklidně zablokují vstup do ulice Cejl. Smyslem nenásilné akce je zabránit vstupu pochodu organizovanému neonacistickým Národním odporem maskovaným za mládežnickou organizaci Dělnické strany sociální spravedlnosti.

„Vstup neonacistického pochodu do čtvrti obývané romskými rodinami je nepřijatelný a společensky velmi nebezpečný. Neonacisté a neonacistky chtějí zejména zastrašovat místní a ukázat svoji sílu. Příležitost vykřikovat pod okny rasistická hesla by jim dodala odvahu k něčemu mnohem horšímu - násilným útokům proti nevinným lidem,“ říká Irena Košíčková, mluvčí BRNO Blokuje.

Nenásilná blokáda si za krátký čas od zveřejnění první informace získala široké sympatie. Desítky českých osobností veřejného života vyjádřily svoji podporu, nejnověji například bývalý prezident Václav Havel, zpěvačka Marta Kubišová nebo rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Členové a členky hudební skupiny mako!mako vzkázali: „mako!mako podporuje nenásilnou blokádu proti pochodu nácků přes Cejl. Ohrožení slabších je ohrožením nás všech. Lhostejnost k agresi vede jen a pouze k tomu, že dřív nebo později dojde i na nás samotné. To už je ale většinou pozdě na cokoliv. Podpořte také tuto akci - nejlépe svou účastí.“

Některé osobnosti se do Brna chystají přijet. O to, jak se české úřady a policie vyrovnají s neonacistickým nebezpečím, se zajímají i zahraniční média.

Mluvčí iniciativy BRNO Blokuje také předali zástupcům a zástupkyním brněnského magistrátu a Policie ČR důkazy o tom, že shromáždění a pochod 1. května v Brně bude ve skutečnosti setkáním militantních stoupenců a stoupenkyň zakázaného neonacistického Národního odporu. Přestože jej oficiálně pořádá Dělnická mládež (DM), odnož Dělnické strany sociální spravedlnosti, organizátoři pochodu jsou aktivní neonacisté a stoupenci Národního odporu. Mluvčí BRNO Blokuje také vyzvali brněnského primátora, aby se zasadil o zrušení pronájmu městského parku pro neonacistický sraz před průvodem.

„Předložené důkazy jsou důvodem k rozpuštění neonacistické akce na místě konání. Pokud to úřady neudělají, mohou pochod přinejmenším odklonit. Tím by zabránily alespoň přímému zastrašování či vyvolávání konfliktů ze strany militantních účastníků průvodu,“ říká Jiří Koželouh, mluvčí BRNO Blokuje.

„V civilizované společnosti je naprosto neakceptovatelné, aby se úřady a policie uchylovaly k rozhánění slušných lidí, včetně známých osobností. A to všechno proto, aby uvolnily cestu neonacistickému pochodu,“ doplňuje další mluvčí BRNO Blokuje Petr Porteš.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz