Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Květen žije stromy. Byly důležitou součástí královské svatby

6. 5. 2011 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Je to právě týden, co se odehrála královská svatba prince Williama a Kate. Ani při této svatbě století se nezapomnělo na stromy. Mladý královský pár umístěním stromů přímo do katedrály, kde se konal svatební obřad, dal najevo svůj kladný postoj k ekologii a britským tradicím. Pozitivní vztah ke stromům mohou projevit také Češi - přihlášením svého oblíbeného stromu do ankety Strom roku. V ní již desátý rok hledá Nadace Partnerství nejsympatičtější strom republiky. Vítěz získá odborné ošetření a příležitost reprezentovat republiku v celoevropském kole ankety. Pospěšte si, uzávěrka návrhů je 15. května.

U nejsledovanějšího svatebního obřadu za posledních 30 let nechyběly stromy. K výzdobě Westminsterského opatství jich použili hned osm. V blízkosti oltáře stály dva habry, příchod k oltáři lemovalo šest javorů babyk. „Habry v Anglii symbolizují stálost, babyky zase pokoru. Z tohoto druhu javoru se již ve středověku vyráběly tzv. hrníčky lásky,“ komentuje výběr druhů Lenka Vodičková z Nadace Partnerství. Za dominantní přírodní výzdobou stála sama nevěsta Kate. Dekorace měly mimo jiné odrážet ekologické smýšlení mladého páru a jejich vztah k původní anglické přírodě. „Z tohoto důvodu byly všechny použité rostliny domácího původu. Kromě habrů a javorů, které jsou domácí i u nás, použili také rododendrony, azalky, šeříky, vistárie a místo jistě krásně provoněly také konvalinky,“ končí rychlý výčet Lenka Vodičková.

A co se stane se stromy použitými k výzdobě královské svatby? Převezou je do sídla prince Charlese a vysadí na památku tohoto významného sňatku. Sázení stromů při významných událostech je tradičním zvykem královské rodiny, který zavedla již královna Viktorie. „Stromy jsou obecně pro Angličany velice důležité, pojí se s nimi řada legend a bájí. Stejně tak i se stromy v České republice. Ty nej stromy a jejich příběhy hledáme již desátým rokem v anketě Strom roku. Lidé do ní mohou letos přihlásit svůj strom do 15. května,“ dodává Lenka Vodičková.

Nadace Partnerství pořádá tuto oblíbenou anketu letos již po desáté. Z došlých návrhů vybere odborná porota 12 finalistů, kteří se utkají o vítězný titul, bezplatné ošetření a postup do prestižního mezinárodního kola Evropského stromu roku. „Nehledáme ten nejstarší, nejvyšší, nejmohutnější, nejkrásnější nebo nejvzácnější strom. Hledáme "nejsympatičtější" strom s příběhem stmelující lidi, kteří v jeho blízkosti bydlí nebo k němu mají vztah,“ vysvětluje koordinátorka ankety Hana Rambousková. „Hlavním cílem ankety i řady našich dalších činností je pak posilování místní komunity, vztahů mezi lidmi a jejich všímavého postoje k zeleni. Stromy jsou srdcem přírody, ačkoli často nemají v naší kulturní krajině lehký život. Zaslouží si tedy naši pozornost a péči,“ dodává na závěr Hana Rambousková.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 238 miliónů korun 2 722 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Celostátní anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí. Hlavním cílem ankety je posilovat místní komunitu a její pozitivní postoj k zeleni a přírodě. Do finále ankety postupuje 12 stromů, o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím zpoplatněného hlasování. Výtěžek z hlasování směřuje na financování výsadeb stromů. Vítěz ankety Strom roku je oceněn vždy 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů.

Ubývání biodiverzity neboli rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů je jedním z nejvážnějších globálních problémů současnosti. Největší negativní změny jsou pozorovány v některých rozvojových zemích, zejména v oblasti tropického pásma. Snižování biodiverzity se však nevyhýbá ani České republice. Přestože je česká příroda charakteristická svou vysokou druhovou i krajinnou rozmanitostí, mnoho druhů rostlin a živočichů patří mezi kriticky nebo silně ohrožené. Nadace Partnerství se snaží svými aktivitami na tento negativní trend upozornit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz