Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival ProtestFest poukáže na zužování veřejného prostoru

17. 5. 2011 - BRNO [Econnect]

Veřejnou diskuzí o směřování alternativních aktivit a hnutí v České republice začne osmý ročník brněnského festivalu kultury a aktivismu ProtestFest. Festival s podtitulem „Berme si, co nám patří. Chtějme, co nám vzali." bude pokračovat v pátek informačními stánky, výstavami a koncerty. V sobotu 21. 5. proběhne tradiční průvod městem a odpolední open air festival.

Úvodní diskuze v rámci festivalu zaměřující se na reflexi současných alternativních hnutí a aktivit se uskuteční ve středu 18. 5. v 18:30 v prostorách klubu a vegetariánské restaurace Vegalité. Účastnit se budou zástupci kolektivů z celé ČR soustředících se na propojení politiky, aktivismu a nezávislé kultury, tzv. „do it yourself (DIY).“1 Mezi diskutující budou patřit např. zástupci iniciativy Freedom not Fear, pražského Discentra, ČSAF, ostravské Futry, festivalu MayDay v Praze a mnoho dalších.

V průběhu dalších tří dnů čekají návštěvníky festivalu hudební vystoupení, výstavy a další aktivity. V pátek bude od 13:00 připraven informační stánek na Malinovském náměstí před Mahenovým divadlem, který se bude věnovat zasedání G8 ve francouzském Dauville 26. 5- 27. 5. a chystaným protestům a protiakcím. Večer ve stejný den pak vystoupí na podporu festivalu v klubu Favál pražská formace Dub Artillery a francouzský představitel dub music Metastaz.

Festival vyvrcholí v sobotu 21. května průvodem z Moravského náměstí a následným open air StreetFestem, kde vystoupí např. hudební skupiny Yfere (D), The Public (SK), Telefon, See you in hell a soundsystémy Vosa Sound, Roots´n´ Future, Z-Aires/Mayapur, Redrum ad. Návštěvníci StreetFestu budou mít také možnost shlédnout divadla, zúčastnit se graffity jamu či prohlédnout si infostánky nevládních organizací kolektivů Amnesty International, Greenpeace, Děti Země, Realita.tv, ČSAF ad.

Cílem letošního ProtestFestu je poukázat na lokální a globální problémy zužování mantinelů a možností, jak se svobodně a kreativně podílet na vytváření veřejného prostoru. „Chceme také letos formátem akce více navázat na model dřívějších streetparties,“ říká mluvčí ProtestFestu Martina Malinová a dodává: „Pokoušíme se připomenout lidem, že i oni mohou být tvůrci prostoru, který je obklopuje. Mohou aktivně přispívat do debaty o kulturní a sociální politice města, v němž žijí. Aktivní podpora nezávislé kulturní činnosti se totiž v Brně rovná prázdné množině, či v horším případě spíše eliminaci. To ukazuje i cílená snaha zastupitelů za ODS, kteří se snaží účelově zabránit průběhu festivalu.“ Reaguje tím na skutečnost, že občanští demokraté si zamluvili všechny možné termíny v období několika měsíců v Pisáreckém parku, kde se tradičně StreetFest koná. „ODS se přitom nijak netají tím, že důvodem záboru plochy je ProtestFest a ne jejich vlastní akce. Ukazují tak názorně, jak je myšlena jejich deklarovaná podpora kultury v druhém největším městě v České republice,“ dodává Dušan Rosenbaum, další z organizátorů ProtestFestu.

Festival alternativní kultury a aktivismu ProtestFest představuje prostor pro široké spektrum forem sdělení a aktivit. Jeho cílem je propojit neziskové organizace s neformálními hnutími a jednotlivci, kteří se zabývají společenskými a environmentálními problémy současnosti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz