Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Už jsme doma začínají třetí tísícovku koncertů

24. 5. 2011 -, Econnect

Je to již 11 let, kdy pražská Delta hostila na svých prknech 1000. koncert skupiny Už jsme doma, nedlouho po jejích patnáctých narozeninách. Loni na podzim Už jsme doma oslavili 25 let a letos 31.5. v Lucerna Music Baru přichází koncert dvoutisící. Jak je u této skupiny zvykem při křtech a výročích, půjde opět o mimořádný koncert - s mimořádným hostem - tentokrát si UJD pozvali jednoho hosta z Francie - strhující "one-and-only-man" Monsieur Le Directeur. Druhý host je také velice neobvyklý: velmi vzácně koncertující mužská skupina „Ženy“ v původní sestavě.

Skupina Už jsme doma pochází z Teplic a své kořeny nikdy nezapomněla. Teplice jsou charakterizovány dvě hlavami na pomyslných tácech - hlavou patrona Teplic Jana Křtitele a hlavou prasete, opařeného v horkých pramenech. Dva tácy se tedy stanou symbolem i tohoto koncertu - nakonec jsou jich přece DVA TÁCY!

Na koncertě se pokřtí právě vydané DVD, které se jmenuje Jaro peklo podzim zima. Jde o první vydání toho filmu z roku 1995 (autor Václav Kučera). Jako bonusy jsou na tomto DVD další videa, dosud nepublikovaná - především film Teplice na talíři z roku 1991, dále videoklip Hollywood z roku 1993 a pak části 4 koncertů - Rockfest 1987, San Fransisco 1992, Petynka 1994 a Alkmaar (Holandsko) z roku 1997.
Celková délka DVD je 3,5 hodiny.
 
Už jsme doma vznikli v roce 1985 a v předrevoluční době hráli víceméně v ilegalitě. Hned po revoluci ale začali hojně koncertovat (již se blíží svému 2000. koncertu) jak v Čechách, tak po světě. Do dnešní doby již hráli ve více než 30ti zemích, z toho např. v USA více než 600x.

Hudba UJD v sobě spojuje vlivy počátků punku a avantgardního myšlení, především z okruhu uskupení Rock in Opposition a české "nové vlny". Je ovšem ovlivněna v mnoha ohledech i mimohudebními aspekty - a to především literaturou expresionismu a patafyziky. Písně Už jsme doma se vyskytují na mnoha kompilacích po celém světě. Řadové desky vyšly jak u nás, tak i v Německu, USA i v Japonsku. Poslední titul Jeskyně (Caves) vyšel u renomované firmy Cuneiform, která vydává např. Magmu či Universe Zero.

Všude, kde se tyto nahrávky objeví, sklízí (podobně jako koncerty) nadšené kritiky v recenzích a respekt renomovaných hudebníků, žurnalistů i fanoušků. Už jsme doma je rozhodně nejznámější českou kapelou ve světě. Ve své dosavadní kariéře navštívili více než 30 zemí. Od Ameriky, Japonska, Mexika, Ruska atd. až po Austrálii, Tasmánii a Nový Zéland. Pravidelně koncertují po celé Evropě. V zahraničí odehráli celkově přes 1000 koncertů. 

Velmi kladné kritiky jak na koncerty, tak na veškeré své nahrávky získávají po celém světě, od Tokia přes Moskvu a Evropu až po San Francisco. Proto je také mají nezávislé distribuční sítě z celého světa ve svých katalozích. UJD se účastnili a účastní řady významných festivalů, kde přitahují často pozornost prestižních periodik jako tomu bylo např. v Austinu, TX na festivalu SxSW u časopisu Rolling Stone. 

UJD často podnikají exkurze do dalších oblastí. Pravidelně spolupracují např. s Aurelem Klimtem na hudbě k jeho animovaným filmům a k divadlu. Miroslav Wanek byl za hudbu k filmu Fimfárum Jana Wericha nominován na Českého lva. Kapela natočila v září 2009 druhou sérii hudby k loutkovému večerníčku Krysáci. Obě série již byly odvysílány v ČT, přičemž první získala televizní cenu Elsa za nejlepší animovaný pořad.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Stránky kapely Už jsme doma

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz